za građane

Radionica u Puli: Kako do vlastite elektrane?

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


U sklopu projekta "Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju'', Pula će biti prvi grad u kojem će se u zadnjem tjednu ožujka održati radionica za građane pod nazivom "Kako do vlastite elektrane". Radionica će se održati pod vodstvom Zelene energetske zadruge, uz podršku projektnih partnera, a namijenjene su građanima koji imaju visoke troškove za električnu energiju u svojim kućanstvima te žele imati vlastitu fotonaponsku elektranu (FNE) koja će im omogućiti uštede od najmanje 70 posto.

Cilj je odgovoriti na sve segmente i dati potrebne korake do realizacije fotonaponske elektrane te promicati važnost korištenja čistih izvora energije i održive ekonomije. Grad Pula će uskoro otvoriti prijave za radionicu u trajanju od dva sata za 30 polaznika.

Cilj je spomenutog projekta do proljeća 2024. osigurati ugradnju solarnih elektrana od jednog megavata na javne objekte na području Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada. Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. - 2021. Dio bespovratnih sredstava (1,1 milijun eura) osigurat će i Hrvatska u okviru programa Energija i klimatske promjene. Grad Pula, kao projektni partner, pobrinut će se za instalaciju dvije sunčanih elektrana za osnovne škole Veli Vrh i Vidikovac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of