Nakon dvogodišnje pauze

Vraća se omiljeni pulski festival: Na tržnici će se podijeliti čak 400 porcija čvaraka s keljom

Budimir Žižović počet će pripremati jelo u velikoj padeli u 10 sati, a prve porcije očekuju se u 11 * Ekipa koja mi pomaže je uvijek ista, ona iz Rock caffea, a u porcijama će biti verzota s krumpirima i čvarcima. Za prilog svemu tome imamo fete kruha namazane mašću, uz malo soli, crvene paprike, s drobljenim ucvirkima, najavljuje Žižović

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Arhiva)

(Arhiva)


Dvadeseti Ucvirkenfest će u subotu na pulskoj tržnici ponovo razveseliti brojne ljubitelje čvaraka, ali i same ideje okupljanja oko velike padele. Zasigurno su se Puležani i zaželjeli čvaraka jer okrugla brojka izdanja ove manifestacije u organizaciji Tržnice Pula i Agencije Avenue, odnosno Vlade Orlića bila bi i nešto veća, da se dvije godine nije pauziralo zbog korone, rekao nam je glavni meštar, majstor od velike padele, Budimir Žižović Žižo, zadužen da sve ove subote s porcijama prođe u najboljem redu.

S pripremom jela započinje se u 10 sati, a prve porcije, kojih će biti čak 400, očekuju se u 11 sati.

- Na tržnici će biti i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, koji je izrazio želju da sudjeluje. Ekipa koja mi pomaže je uvijek ista, ona iz Rock caffea, a u porcijama će biti verzota (kelja) s krumpirima i čvarcima. Za prilog svemu tome imamo fete kruha namazane mašću, uz malo soli, crvene paprike, s drobljenim ucvirkima", veli Žižović. Inače, ovu kombinaciju s keljom Puležani su imali priliku kušati 2017. godine. Tržnica je kao organizator i ovog puta izrazila želju upravo za tim jelom, koje se i sezonski podudara s ponudom.

Građani će od 9 do 13 sati na štandovima pored zgrade tržnice imati priliku degustirati i kupiti čvarke, ali i druge suhomesnate proizvode nekoliko proizvođača. Bit će tu proizvodi OPG-ova Erman i Franjul, dok će proizvođači okupljeni u udruzi Panonija ponuditi slavonske suhomesnate delicije.

Za zabavni dio programa zaduženi su Irena i Mauro Giorgi, a posjetitelje tržnice očekuje ugođaj koji je, kao i uvijek, više od same ponude hrane.

(Arhiva)Budimir Žižović (Arhiva)

- Nije odaziv naših sugrađana dobar samo zato što se nešto besplatno dijeli, ima tu nekakve interakcije, a ljudi se rado prisjete nekih starih jela. Ali naravno da je atraktivno i nezanemarivo da se to besplatno dijeli, veli nam Žižo. Suština je, otkriva nam dalje, da se, osim "socijalne kuhinje", stvara ugodna, domaća atmosfera. On sam je, otkriva, pripremio barem dvadeset različitih jela u velikoj padeli, ne samo na ovom mjestu, a to je uvijek atraktivno; šire se ugodni mirisi, a obavezno se, nakon što se pojede, malo i zapleše.

- S manifestacijom sam počeo 2002. godine, zajedno s Alfredom Kocijančićem, a u međuvremenu smo obilazili puno mjesta po Istri, dok je to bila mobilna manifestacija. Posljednjih godina smo se ustalili na tržnici, što je i organizacijski prihvatljivija varijanta. Dugo godina nam je glavni kuharski majstor za sva ta tradicionalna jela bio Pino Kuhar, koji je preminuo prije dvije godine. On je bio najveći majstor za domaću kuhinju, a godinama smo surađivali u oživljavanju tih starih istarskih jela i kreiranju nekih novih na tim osnovama, prisjetio se Žižo početaka, ali otkrio i razloge održivosti same manifestacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of