ODVLAČE POZORNOST I OMETAJU RAD

Zabrana pametnih telefona u pulskim školama. Učenici jedne škole ne smiju koristiti mobitele ni za vrijeme odmora

Učiteljsko vijeće je uočilo da djeca manje komuniciraju, a neka su svojim ponašanjem smetala i na nastavi. Zagovornici smo toga da djeca u školi trebaju biti u kontroliranim uvjetima da nam se ne bi događale neželjene situacije, ali i da bi se učenici fokusirali na nastavu te usmjerili na osobe: učitelje i školske kolege te s njima redovito komunicirali, objašnjava ravnateljica Branka Sironić Buić

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ilustracija (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Ilustracija (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Korištenje mobitela u školama, pokazalo se u praksi, odvlači djeci pažnju, ometa ih u nastavi, utječe na njihove komunikacijske vještine i čini se kao da im tamo nije mjesto. Naravno da s ovim tvrdnjama ne otkrivamo toplu vodu, ali kao šlagvort uvodi u temu zabrane korištenja mobitela, kojem pribjegava sve veći broj pulskih škola. Neki su u tome stroži od ostalih, budući da upotrebu mobitela ne dopuštaju ni na odmorima, a uz svesrdno amenovanje Vijeća roditelja, dok su drugi nešto fleksibilniji pa se na odmoru mobiteli smiju koristiti.

Branka Sironić, ravnateljica OŠ Monte Zaro (foto: Arhiva)Branka Sironić, ravnateljica OŠ Monte Zaro (foto: Arhiva)

Od 18. siječnja učenici OŠ Monte Zaro za boravka u školi ne smiju koristiti mobitele niti pod malim, niti pod velikim odmorom, a ukoliko ih učitelji u tome zateknu, mobitel će im biti oduzet, a po njega treba doći roditelj učenika nakon nastave. Ovu odluku pojasnila nam je Branka Sironić Buić, ravnateljica OŠ Monte Zaro.

Samo uz odobrenje

- Učiteljsko vijeće je uočilo da djeca manje komuniciraju, a osim toga, neki su svojim ponašanjem smetali i na nastavi. Kroz dvije godine bilo je još nekih situacija koje su nas navele da ovako odlučimo. Nakon prijedloga Učiteljskog vijeća, sve se našlo na Vijeću roditelja, a oni su dali pozitivno mišljenje, kao i Školski odbor. Na koncu smo na Učeničkom vijeću objasnili razloge ovakve odluke, a ona neće prouzročiti nikakve probleme. Svi u školi imamo telefone, službene i privatne, za bilo što, što treba, uvijek se može reagirati i nazvati.

Osim u OŠ Monte Zaro, mobiteli su zabranjeni i u mnogim drugim pulskim školamaOsim u OŠ Monte Zaro, mobiteli su zabranjeni i u mnogim drugim pulskim školama

Djeca, naravno, u školi prema potrebi koriste i tablete, a zagovornici smo toga da djeca u školi trebaju biti u kontroliranim uvjetima da nam se ne bi događale neželjene situacije, ali i da bi se oni fokusirali na nastavu te usmjerili na osobe: učitelje, svoje školske kolege i s njima redovito komunicirali, bez ikakvih ometanja.

Naravno da bi djeca, da im se dopusti, stalno gledala u mobitel, ali mi smo ljudska bića koja moramo komunicirati. S ovime samo donosimo novu stavku u našem Kućnom redu, a sve što radimo, radimo za dobrobit djece, veli nam ravnateljica.

I ostale pulske škole dovijaju se kad je riječ o ovoj problematici, identično ili vrlo slično.

- Prema kućnom redu OŠ Šijana, "mobilni telefoni i ostali tehnički aparati ne smiju se koristiti za vrijeme nastave i pisanih provjera znanja, osim uz odobrenje i nadzor predmetnog/razrednog učitelja.

Učenici mogu uključiti mobitel unutar školskog prostora za vrijeme trajanja školskih odmora, uz mogućnost uvida predmetnog, razrednog, dežurnog učitelja i ravnateljice, odgovorila nam je ravnateljica te škole Alma Tomljanović. Korištenje mobitela u OŠ Vidikovac, saznajemo od tamošnje ravnateljice Ane Bačić, dozvoljeno je samo uz dozvolu predmetnog učitelja, i to za potrebe nastave.

Za vrijeme nastave učenici odlažu mobitele (i druge komunikacijske uređaje, poput pametnog sata) na za to predviđeno mjesto u učionici i sportskoj dvorani.

Odgovorno korištenje

- Razlog zbog kojeg smo se odlučili na ovaj korak je činjenica da mobiteli našim učenicima odvlače pozornost i ometaju rad. Odluka se primjenjuje od 9. siječnja 2023., objašnjava nam ona.

Prema kućnom redu OŠ Stoja, učenici ne smiju koristiti mobitele za vrijeme boravka u školi, odgovara nam ravnatelj Zoran Bjelopetrović.

- Iznimno se mogu koristiti isključivo u obrazovne svrhe ili za kontaktiranje roditelja, uz prethodnu suglasnost učitelja ili stručnog suradnika. Te stavke su uvrštene u kućni red posljednje dvije godine jer se utvrdilo da mobiteli često među djecom znaju biti zloupotrebljeni, a njihova je kriva upotreba nerijetko dovodila do spornih i konfliktnih situacija među djecom.

Kroz godinu se učenici redovito educiraju o internetskom nasilju putem mobilnih uređaja, kroz kurikulume informatike i međupredmetnih tema, ali i kroz školski preventivni program, predavanja i radionice stručnih suradnika i djelatnika policije s kojima imamo odličnu vanjsku suradnju. Naravno, nije cilj samo braniti učenicima određene uređaje, već ih podučiti i potaknuti na odgovorno korištenje, kaže Bjelopetrović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater