NAKON NESREĆE U PULI

Ministar Butković: Sva raspoloživa sredstva, i nacionalna i europska, bit će usmjerena u obnovu pruga i kupnju novih vlakova

| Autor: Ivor BALEN
Oleg Butković (CROPIX)

Oleg Butković (CROPIX)


Potpredsjednik Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića kaže da će sve okolnosti prometne nesreće s vlakom u glavnoj ulozi, koja se u petak navečer dogodila u Puli, utvrditi istraga koju provodi policija u suradnji s Agencijom za istraživanje željezničkih nesreća.

"Srećom, nije bilo ozlijeđenih. Činjenica je da danas u Hrvatskoj treba raditi i na obnovi željezničkih pruga i na nabavci novih vlakova, a i sam sam više puta rekao da će upravo u to biti usmjerena sva raspoloživa sredstva, i nacionalna i europska, a gdje neće biti moguće drugačije, i zajmovi. Ono što je dobro jest da su se stvari ipak pokrenule i mi danas, s jedne strane, oko 1,5 milijardi eura ulažemo u infrastrukturu, a s druge strane imamo velike pomake u obnovi voznog parka i nabavi novih vlakova.

Danas u prometu imamo 44 nova vlaka, a kroz slijedeće dvije-dvije i pol godine na prugama će biti 70 novih vlakova, što je više od polovice cijele flote HŽ Putničkog prijevoza. Ono što je dobro jest da će dio od sedam novih vlakova za regionalni prijevoz, financiranih iz zajma i koji stižu u sljedeće dvije godine, biti pušteni u promet upravo na istarskom području gdje danas, nažalost, imamo vlakove stare oko 40 godina", rekao je Butković i dodao da je uz taj vlak, koji će voziti na relaciji Pula - Buzet - Pula, u planu da na području Istre voze i baterijski vlakovi, za čije je prototipove HŽPP krajem prošle godine potpisao ugovor s Končarom.

Na kolodvoru u Puli u tu svrhu bit će postavljen i jedan od šest stabilnih energetskih priključaka za punjenje baterija za vlakove.

"I povezivanje željezničke mreže u Istri s ostatkom mreže u Hrvatskoj važan je i dugoročni projekt. HŽ Infrastruktura trenutačno radi na aktivnostima vezanima uz obnovu pruge Lupoglav - Raša i na uspostavi prometa do luke Bršica, kao i na aktivnostima obnove i modernizacije pruge od državne granice prema Buzetu i Puli. Za obje aktivnosti izrađeni su projektni zadaci, provedeno prethodno javno savjetovanje i u tijeku je postupak javne nabave, odnosno evaluacija ponuda. Na području Istre ulaže se i u modernizaciju željezničko-cestovnih prijelaza, pa će sedam prijelaza - Roč, Borut 1, Lovrečići, Cerovlje, Pazin Novaki, Sveti Petar u Šumi i Stancija - biti osigurano automatskim uređajima za osiguranje, s cestovnim svjetlosnim signalima i polubranicima", rekao je Butković.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini