AUTOHTONA CRNIKA

ŠUMA PREMA VALLELUNGI: Očišćenim šumskim putovima povećava se sigurnost Štinjana


Očišćenim šumskim putovima, kao i uz uređenost susjednih okućnica, povećava se sigurnost okolnih urbanih prostora Štinjana, napominje Valter Buršić, upravitelj Šumarije Pula

Prije nekoliko mjeseci, na upit što se događa u šumi prema Vallelungi i Katarini, na skretanju prema Štinjanu, iz Šumarije Pula nam je odgovoreno kako je u šumi napravljen protupožarni put, a da su borovi uklonjeni kako bi se sačuvala autohtona crnika. Također, da je drvena građa prodana i kako će se brzo ukloniti.

Dovoljna je iskra

No, okolni mještani upozorili su nas da je iskrčen put i dalje pun suhe drvene građe, a borovina puna smole. Ovako je stanje, iskazali su nam svoju bojazan, još opasnije nego prije, a samo jedna iskra dovoljna da plane cijela šuma. Neki su se upitali i zašto je protupožarni put rađen paralelo s već postojećim putem i je li ovo doista bilo potrebno te izrazili svoju sumnju da će ubrzo ovdje nešto "niknuti".

- Kroz sredinu djela od 23 hektara očišćen je zarastao šumski put, koji ujedno služi i za prolaz šumske mehanizacije, vatrogasnih vozila, kao i ostalih interventnih, protupožarnih patrolnih vozila. Drvni sortimenti prodani su na javnom natječaju i razni kupci organiziraju si otpremu, skoro svakog tjedna. Već je otpremljen dio drva, a uskoro dolaze još dva kamiona s prikolicama, pojašnjava nam Valter Buršić, upravitelj Šumarije Pula, dodajući da je, u odnosu na početnu količinu, ostalo još oko 20 posto drvnih sortimenata. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater