GOTOV ZA DVIJE I POL GODINE

LABIN GRADI I NE ČEKA NIKOGA Glavičić: Dom za starije više nije samo želja nego uskoro i realnost


Javna prezentacija revidiranog projekta Doma za starije Labin koji će se izgraditi u neposrednoj blizini Doma zdravlja u naselju Kature pobudila je velik interes javnosti u Labinu. Dom za starije osobe jedna je od prioritetnih investicija Grada Labina u nadolazećem razdoblju, a početak radova na ovom objektu planiran je za drugu polovicu 2019. godine.

Projekt su u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice građanima predstavili projektant Oliver Čikeš iz trgovačkog društva Čikeš – Ćuzela d.o.o. Rijeka, dok je pripadajuću Studiju izvedivosti predstavio izrađivač Davor Mihovilić iz tvrtke CET d.o.o. iz Rijeke. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić u uvodu je istaknuo važnost ovog projekta.

Krenuli sami

- Dom više nije želja i ambicija već realnost. Nakon što smo oformili tim za izgradnju doma, sastavljen od struke i predstavnika umirovljenika te riješili imovinsko pravne odnose, odlučili smo se za izradu projekta prilagođenom potrebama grada naše veličine, rekao je Glavičić i zahvalio svim članovima tima i izrađivačima projekta i studije koji su unatoč kratkim rokovima odradili dobar posao.

- Mi više nemamo što i koga čekati, ne bojimo se, pa smo sa izgradnjom Doma koji je potreban Labinu krenuli sami. Neće ga nam nitko izgraditi ako nećemo mi. Vjerujem kako ćemo u veljači imati gotov glavni projekt, u lipnju građevinsku dozvolu, u zadnjem kvartalu 2019. godine započinjemo s radovima, a za dvije do dvije i pol godine vidimo se na otvorenju, rekao je Glavičić.

Projekt izgradnje težak je nešto više od 23 milijuna kuna dok bi opremanje Doma stajalo 3,5 milijuna. Ovim revidiranim projektom došlo je do racionalizacije troškova izgradnje, ali i redovnog funkcioniranja Doma. Prostor će omogućiti smještaj za 63 korisnika te za 20 korisnika u dnevnom smještaju.

-U suterenu će biti svi javni sadržaji, veliki hol, recepcija, blagovaonica, prostorije terapije, uredi, dnevni centar, na katu sobe, a na drugom katu stacionar sa smještajnim jedinicama 3. i 4. stupnja, odjel gerijatrijske skrbi. Projektirali smo prilazne putove za pješake, park, garažu na dvije etaže pa će se Dom lijepo uklopiti u okruženje okolnih zgrada, rekao je projektant Oliver Čikeš.

Zanimljivo je kako će svaki od korisnika dnevnog smještaja imati i svoj ležaj za dnevni odmor što često nije slučaj kod sličnih institucija, a planirani su i Odjeli za palijativnu skrb i oboljele od Alzheimera što drugi domovi u Hrvatskoj nemaju. Obznanjena je i prosječna cijena smještaja koja je zanimala sve prisutne. Tako je najavljeno kako će prosječna tržišna cijena smještaja Doma ove kvalitete iznositi 4.463 kune, dok bi prosječna cijena smještaja s najavljenom subvencijom Grada iznosila 3.258 kuna.

- Grad Labin ima 11.642 stanovnika, od čega je 2.357 stanovnika starije od 65 godina, što je 20 posto u koeficijentu starenja. U odnosu na Istru (18 posto) i Hrvatsku (17,7 posto) u Labinu je jako izražena dinamika starenja. Da bi postigli europski prosjek u Hrvatskoj je potrebno izraditi 19 tisuća ležajeva u domovima za starije. Za ulazak u Dom nije bitna dijagnoza koju korisnik ima nego funkcionalna sposobnost osobe koja se sastoji od pokretljivosti i samostalnosti pa se u skladu s tim formira i cijena za korisnika. Karakteristika ovog labinskog Doma koji će biti najljepši u Hrvatskoj je da ima isključivo sobe s jednim ili dva ležaja u 39 spavaonica, rekao je Mihovilović istaknuvši da će u Domu raditi 28 djelatnika od kojih tri u upravi, 17 stručno-zdravstvenih i osam pomoćnih djelatnika.

U ukupnoj investiciji od 2,7 milijuna kuna, 1,6 milijun odnosi se na zemljište, a financijska konstrukcija sastoji se i od 7,5 milijuna bespovratnih sredstava, 13,4 milijuna kredita od banke na rok otplate od 15 godina s godišnjim anuitetom od 1,1 milijuna kuna. Sa subvencijom za korisnike godišnji trošak za Grad Labin iznosio bi 2,5 milijuna kuna.

Prezentaciji su prisustvovali i brojni umirovljenici koji su sudjelovali u raspravi. Pohvalili su inicijativu gradske uprave koja kreće s realizacijom ovog dugo očekivanog projekta. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum