MORE NA TANJURU

SVE JE MANJE MENULA Riba koja je nahranila generacije Rovinježa


Menula se lovi zimi. Upravo je siječanj mjesec u kojemu ona kraljuje. Danas se lovi u daleko manjim količinama nego nekad kada su mramorni stolovi ribarnice bili prepuni sitne ribe. Menula je nahranila generacije i generacije Rovinježa. Bila je presudna za preživljavanje zime. Uz menulu rovinjsko je pučanstvo konzumiralo i velike količine mušola (pješčana varijanta kamenice koja je izumrla). Kad bi malo zatoplilo uslijedila bi sezona rakova (grancevole) kojih je bilo u izobilju pa im je cijena bila dostupna. Dakle, menule, mušole i grancevole, sveto su trojstvo rovinjske pučke kuhinje.

Nema je u restoranu

S obzirom da se menula lovi zimi ona je turistički nezanimljiva. Nećete je naći u restoranu, ugostitelji je ne nude pa je ona zadržala bliski odnos isključivo sa domicilnim stanovništvom. Menula je domaća, naša, dio je kolektivne memorije zajednice. Kad jedem friganu menulu vraćam se u vrijeme djetinjstva i prisjećam bake koja me učila kako se čisti sitna riba. Kreneš s odstranjivanjem dugog leđnog špina i trbušnog manjeg, ali daleko opasnijeg. Potom je otvoriš po dužini središnje kosti i dok jedeš moraš pripaziti na trbušni red sitnih kosti. Menula se jede rukama, svaki je pribor suvišan i neumjesan. Svi su rovinjski hodnici, uski, strmi i tamni, zimi mirisali na friganu ribu, na friganu menulu. Nekada je menula bila daleko jeftinija, ali i danas zadržava pristojnu cijenu primjerenu platežnoj moći donjeg staleža. Kilogram menula u Rovinju košta trideset kuna. No, nećete je naći kad vam se prohtje, jer se populacija ove ribe bitno smanjila, a s druge strane ima sve manje ribara koji se late ovog posla koji nije jednostavan. Zimi je na moru hladno, a mreže se bacaju, dižu i čiste po nekoliko puta. Menula je zahtjevna, jer mrežu treba obogatit hranom koja će je namamiti. Rovinjci prave smjesu od kruha i sardela, oblikuju kuglice veličine šake koje se namotaju u mreži. Spuštanje mreže zahtjeva brze pokrete, jer ako se ona zadrži tek sekundu na površini jato galebova pojest će svu namotanu hranu. Galebi su brzi, a iskusni ribari još brži, borba se vodi svakodnevno.(Elio VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini