PRESJEK

USUSRET LOKALNIM IZBORIMA U ISTRI: U Puli je samo IDS otkrio karte, u ostalim gradovima očekuju se ista imena

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek/Arhiva)

(Snimio Milivoj Mijošek/Arhiva)


Nakon što je vladajući IDS objavio kandidaturu Elene Puh Belci za gradonačelnicu Pule, čeka se i odluka SDP-a koji još uvijek potencijalne kandidate za najveći istarski grad drži u tajnosti. No, iako postoje saznanja da bi kandidatkinja trebala biti upravo predsjednica pulske podružnice i saborska zastupnica Sanja Radolović, ona još važe odluku, te će do kraja mjeseca biti poznato s kime će SDP-ovci pokušati preuzeti vlast u Puli.

Što se tiče kandidata za gradonačelnika Pule, novosti nema ni u nedavno formiranoj platformi Možemo! Pula koja ponajprije pretendira na osvajanje što većeg broja mandata u predstavničkom tijelu Grada Pule, a hoće li na koncu njihova kandidatkinja biti Dušica Radojčić, još je pod upitnikom jer zasad nije potvrdila kandidaturu.

Ni HDZ-ovci ne žele izaći s imenima. Nedavno je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u Puli najavio da će sve biti poznato kroz nekoliko tjedana. Nepoznato je da li će to biti jedan od najaktivnijih gradskih vijećnika i odnedavno predsjednik pulske podružnice HDZ-a Petar Ćurić. U kratkoj poruci Ćurić je poručio da "HDZ Pula razmatra nekoliko iznimnih kvalitetnih kandidata i uskoro će o tome obavijestiti javnost". Na pitanje hoće li to biti on, rekao je da poštuje novinarsku profesiju, ali dok god traje proces razmatranja, više od ovog ne može reći.

Situacija u istarskim gradovima iz kvote IDS-a je više-manje jasna i bez iznenađenja. IDS će na izborima uglavnom imati iste ljude koji su već godinama na čelu gradova. Neki su potvrdili kandidaturu. Aktualni gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potvrđuje spremnost za izbore.

"U ovom trenutku završavamo niz projekata, kao na primjer treći vrtić ili kompletnu sanaciju raskrižja Bolnica, kao i još puno toga što smo uspješno pokrenuli usprkos pandemiji. U sljedećih nekoliko tjedana krećemo s pripremama za izbore i sljedeći mandat u kojem nastavljamo razvijati naš Poreč", kaže Peršurić.

U Rovinju će po još jedan mandat ići Marko Paliaga, a četvrti mandat želi i IDS-ov gradonačelnik Pazina Renato Krulčić. Potvrdio je to, dodajući da je pred njim još niz projekata koje bi volio provesti do kraja, i naravno, očekuje pobjedu.

Ivan Bubić (HDZ) koji se za gradonačelnika Pazina bezuspješno kandidirao tri puta, na ovim je izborima odustao. Rekao je da je pokušao u tri navrata te, ne otkrivajući koga će HDZ istaknuti, dodao "da sada ovu izbornu trku treba prepustiti mlađima".

Među prvima je svoju kandidaturu objavio umaški gradonačelnik Vili Bassanese (SDP) koji je još lani rekao da mu je cilj voditi Grad Umag naredne četiri godine.

Promjena se ipak neočekivano dogodila u Vodnjanu, gdje je nakon medijskih afera od kandidature odustao dugogodišnji gradonačelnik Klaudio Vitasović (IDS) a sada će to biti njegova desna ruka Filip Macan (IDS).

Bez iznenađenja prošlo je u Novigradu gdje će IDS-ov Anteo Milos opet pokušati dobiti povjerenje birača. Kaže da je potpisao svoju kandidaturu i proslijedio je Predsjedništvu stranke na konačnu odluku. Za očekivati je da tu neće biti nikakvih iznenađenja. Ista je stvar i u Labinu gdje nakon četiri godine vođenja Grada, Valter Glavičić (IDS) kreće u još jedan izborni ciklus.

I aktualni bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin kandidat je za gradonačelnika iz redova IDS-a. Nakon odrađene četiri godine, Vižintin veli da ima smisla da ponovno zatraži povjerenje birača, očekujući da će oni i prepoznati njegov rad.

- S obzirom na ideje i projekte koje provodimo, vjerujem da se u dva mandata to može i realizirati. Cilj mi je da se kvaliteta života dodatno unaprijedi kao i maksimalno poboljša dostupnost javne usluge, kako bi život naših građana bio što kvalitetniji, naveo je Vižintin.

U nekim istarskim općinama već se znaju imena s kojima će liste pred birače na lokalnim izborima. U Fažani će još jedan mandat pokušati izboriti SDP-ovac Radomir Korač, u Medulinu će to biti nezavisni Goran Buić, a u Raši aktualna načelnica Glorija Paliska.

S druge strane, promjena će biti u Svetvinčentu gdje će SDP morati pronaći novo lice. Kako nam je potvrdio aktualni načelnik Dalibor Macan, on se više neće kandidirati, baš kao ni dosadašnji načelnik Cerovlja i saborski zastupnik Emil Daus. Iako su izbori vrlo blizu, ostale stranke još ne izlaze s kandidatima za istarske gradove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater