USUSRET IZBORIMA

RASPAD ZELENO-LIJEVE KOALICIJE MOGAO BI SE PRELITI NA ISTRU Mirjana Galo, Nova ljevica: Nama u Istri nije problem SDP, već IDS koji je zapravo HDZ na županijskoj razini

Lijevi blok se mora okupiti i tu ne smije biti ultimatuma. Iako ne mislimo svi isto, trebamo sjesti i definirati pet ključnih točaka oko kojih se slažemo i s kojima ćemo ići pred birače. Tko će to prihvatiti uvijek je dobrodošao, a tko neće, žao mi je zbog takvog razmišljanja, kaže Galo

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Dušica Radojčić / Mirjana Galo (Snimio Milivoj Mijošek)

Dušica Radojčić / Mirjana Galo (Snimio Milivoj Mijošek)


Raspad Zeleno-lijeve koalicije kulminiralo je nakon što je članstvo Možemo! i Zagreb je naš! odlučilo na naredne lokalne izbore izaći bez dojučerašnjih partnera iz Radničke fronte. Pucanje koalicije koja je na parlamentarnim izborima ostvarila respektabilan broj mandata, događa se baš uoči lokalnih izbora, što bi se svima brzo moglo odbiti u glavu.

Umjesto da u lokalnim sredinama zajednički krenu u borbu za svaki glas, nekoliko mjeseci pred izbore, događa se razlaz i ona najgora varijanta - jedni protiv drugih. U Istri navodno, ali samo navodno postoji Možemo!, jer službene potvrde o tome nema. Nedavno je formirana Nova ljevica, a Radnička fronta zbog svojih beskompromisnih stavova, ostalima je trn u oku.

Mate Kapović iz Radničke fronte na svom je Facebook profilu napisao "da su se mjesecima borili da se koalicija održi, ali da su odlučili uski stranački interesi vrhuške stranke Možemo! i deal s SDP-om".

- Ideja beskompromisne ujedinjene ljevice i svi gradovi osim Zagreba žrtvovani su, nažalost, kratkovidnim političkim kalkulacijama u Zagrebu i dealovima sa strankom koja je stvorila Bandića, naveo je Kapović.

Teško je predvidjeti kako će se ovakav rasplet odraziti u ostalim gradovima, je li žrtvovana suradnja u Puli i Istri i je li potencijalno udružena ljevica na Poluotoku, sad već prošlo svršena stvar i prije nego su počeli pregovori oko zajedničke strategije za izbore.

Predsjednica pulske Nove ljevice Mirjana Galo kaže da jedino udružene lijeve opcije u Istri mogu pomrsiti račune vladajućem IDS-u.

- Svaka sredina je specifična i ne bi trebalo uspoređivati Zagreb, Pulu i ostale gradove. Nama je u interesu zajednički izlazak na izbore, iako oko neke potencijalne suradnje sa strankama Možemo! i Radnička fronta nismo vodili nikakve razgovore, kaže Galo. Navela je da Radnička fronta uvjetuje da se nigdje u Hrvatskoj ne ide u koaliciju s SDP-om.

- To je vrlo kratkovidno, jer svaka je regija specifična i tu ne treba biti isključiv. Nama u Istri nije problem SDP, već IDS koji je zapravo HDZ na županijskoj razini. Lijevi blok se mora okupiti i tu ne smije biti ultimatuma. Iako ne mislimo svi isto, trebamo sjesti i definirati pet ključnih točaka oko kojih se slažemo i s kojima ćemo ići pred birače. Tko će to prihvatiti uvijek je dobrodošao, a tko neće, žao mi je zbog takvog razmišljanja, kaže Galo. Dodaje da do njih stižu signali: "Ako netko ide s SDP-om, Radnička fronta u toj varijanti ne ide".

- Ne može se razmišljati na način "postojim ja i nitko više". U Istri sam dosad dobro surađivala s SDP-om i Nova ljevica ne isključuje suradnju i s tom strankom kao i podršku njihovim kandidatima. Jako je važno znati da nikad nismo, niti hoćemo odlaziti po mišljenje u neka druga mjesta. Živeći u Istri, najbolje znamo kakvi su odnosi snaga, što možemo očekivati, a što izgubiti!, ocijenila je Galo.

Smatra da stranke lijevog spektra samo udružene imaju šansu smanjiti utjecaj IDS-a.

"U ovakvoj političkoj konstelaciji teško možemo rušiti IDS. No sigurna sam da itekako možemo utjecati da se njihov utjecaj smanji u predstavničkim tijelima te da više nemaju apsolutnu vlast", kaže Galo.

Tko čini Možemo! u Istri, ostaje zagonetka. I Mirjana Galo tvrdi da je došlo vrijeme da ta stranka krene u politički proboj, ukoliko misle ići na izbore.

Aktivistica i bivša dugogodišnja predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić kao potencijalna kandidatkinja za gradonačelnicu Pule ne otkriva hoće li Možemo! imati kandidata i hoće li to biti ona. Radojčić je ranije izjavila da joj je jasno da Možemo! povezuju uz nju jer ne skriva da podržava te ljude. Što se tiče najnovijeg raspada zeleno-lijeve koalicije, jučer nije imala komentara. Rekla je da se za to trebamo obratiti Možemo! u Zagrebu, jer samo oni mogu argumentirati odluke koje donose.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter