Sabor

Milorad Pupovac izabran za predsjednika Odbora za nacionalne manjine i bez podrške DP-a

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek/Pixsell)

(Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Izborom predsjednika i članova Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatski sabor u petak je kompletirao sastave svih svojih radnih tijela, za predsjednika spomenutog Odbora izabrao je SDSS-a Milorada Pupovca.

Izabrao ga je sa 109 glasova ‘za’, 20 protiv i jednim suzdržanim.

Uz HDZ-ove, ruku za njega dignuli su i oporbeni zastupnici, među njima SDP-a i Možemo, ne i zastupnici DP-a, koji s HDZ-om čini saborsku većinu.

Pupovca je za predsjednika Odbora formalno predložio Klub nacionalnih manjina, a njegov izbor podijelio je kako zastupnike saborske većine, tako i oporbe. Naime, dio oporbenih zastupnika i danas je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklarira kao saborska oporba, a da spomenuti Odbor pripada većini koja onda ima pravo na predsjedničko mjesto.

DP, čiji zastupnici nisu danas glasovali za Pupovca, ranije je prijetio da bi mogao raskinuti i koaliciju ukoliko bude izabran na tu dužnost. Uz najavu da će dignuti ruku za Pupovca, iz HDZ-a su se pozivali na dugogodišnju praksu po kojoj Klub manjina predlaže svog kandidata za predsjednika Odbora.

Klub SDP-a najavio je da će podržati prijedlog Kluba nacionalnih manjina, jer uvažava  činjenicu da je zadnjih više od 20 godina taj Klub predlagao predsjednika ovog Odbora.

Za potpredsjednicu Odbora izabrana je Boška Ban Vlahek (SDP), a za članove, njih 13, Ive Ćaleta Car (DP), Ivana Kekin (Možemo), SDP-ovi Barbara Antolić Vupora, Sanja Bježančević i Mihael Zmajlović (SDP), Dragana Jeckov (SDSS), HDZ-ovi Ljubomir Kolarek i Miro Totgergeli te zastupnici manjina Armin Hodžić (bošnjačke), Furio Radin (talijanske), Veljko Kajtazi (romske), Robert Jankovics (mađarske), Vladimir Bilek (češke i slovačke).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter