PREMIJER

Plenković o Pupovcu: Do manjinaca je da predlože svog kandidata za šefa saborskog odbora

| Autor: Nikolina Lucić
(Snimila Sandra Šimunović/Pixsell)

(Snimila Sandra Šimunović/Pixsell)


Komentirajući dnevno političku situaciju i prvu krizu nove vladajuće koalicije zbog prijedloga da se predsjednika SDSS – a Milorada Pupovca imenuje čelnim čovjekom Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, premijer Andrej Plenković iz Zadra je poručio kako koalicija funkcionira, te kako je na manjinskim zastupnicima da predlože čelnika Odbora.

– Pitanje imenovanja gospodina Pupovca ili nekog drugog manjinskog kandidata dogovara se na razini klubova zastupnika, a to je Odbor kojim predsjedaju zastupnici iz redova manjina 24 godine u nizu.

Do njih je da predlože svog kandidata, kazao je premijer, osvrnuvši se i na izjavu predsjednika Milanovića kako je protuustavno izostaviti ga iz odluke o UN-ovoj rezoluciji o Srebrenici.

– Naš je stav takav da je ta rezolucija na našoj vanjsko-političkoj crti i ne odstupa od naših stavova, jer Sabor je prije nekoliko godina donio sličnu odluku o obilježavanju Srebrenice i to je naša vanjsko-politička stečevina. Milanović nastavlja grubo kršiti Ustav.

Nanosi nam ekonomsku štetu raspisivanjem parlamentarnih izbora usred tjedna, onemogućio je participaciju dijaspore, izbacio Grbina iz fotelje i doveo nas u krajnje neuobičajenu i neregularnu kampanju. Cijeli SDP ga je podržao.

No, izgubili su i još jednom došli do Bernardićevih rezultata. Dva puta smo ga pobijedili. Sebe su pokušali pretvoriti u pobjednike tražeći iskre u očima članovima DP – a, poručio je Plenković, dodavši kako je svaki komentar suvišan, jer predsjednik je odbio sastanak Odbora za nacionalnu sigurnost.

– Agresija na Ukrajinu srušila je sustav međunarodnog upravljanja, politike i gospodarstva. Ako tada nije procijenio da je vrijeme za sastanak Odbora, onda je svaki drugi komentar izvršan, dodao je.

Na kraju zahvalio se i bivšoj čelnici DORH-a Zlati Hrvoj Šipek.

– Zakon je provodila u skladu sa nadležnostima i ostvarila niz postignuća. Od novog glavnog državnog odvjetnika očekujem da nastavi ispunjavati zadaću te institucije, a to je neovisno i samostalno provođenje zakona, zaključio je premijer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini