PREGOVORI TRAJU

Formiranje treće Plenkovićeve Vlade je u završnoj fazi: DP će dobiti novo Ministarstvo demografije i useljeništva

| Autor: Novi list
  Andrej Plenković i Ivan Penava (Snimio: Davor Javorovic/Pixsell)

Andrej Plenković i Ivan Penava (Snimio: Davor Javorovic/Pixsell)


Na početku smo tjedna u kojem se službeno trebaju završiti pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta o formiranju vladajuće koalicije. O mogućim projekcijama i neslužbenim obrisima buduće vlade HDZ-a i DP-a, koju će i dalje predvoditi premijer Andrej Plenković, govorio je na HRT-u Davor Gjenero, politički analitičar.

Gjenero je istaknuo kako vjeruje da će pregovori o Vladi vrlo brzo biti gotovi.
– Čini se da postoji temeljna suglasnost među partnerima i temeljno razumijevanje jednih za interese drugih i postoji svijest da se stabilnost mora osigurati, da se mora minimalno smanjiti prostor svakom akteru koji bi htio destabilizirati političke prilike u RH, rekao je.
Dodao je kako će se odmah nakon konstituiranja Sabora donijeti novi zakon o Vladi koji će biti prilagođen prioritetima koalicijskih partnera te će Domovinskom pokretu pripasti novo ministarstvo – Ministarstvo demografije i useljeništva.
Kad je riječ o Ministarstvu energetike i zaštite okoliša, Gjenero je rekao:

– Domovinski pokret vrlo je rano predstavio svog kandidata za Ministarstvo zaštite okoliša – Slavena Dobrovića. On je već bio ministar na tom mjestu, solidno je radio taj posao, ima stručne reference, sveučilišni je profesor i vrlo je vjerojatno da će taj resor biti povjeren njemu. Hoće li u tom resoru biti i energetika ili ostati u Ministarstvu gospodarstva, to ćemo još vidjeti, rekao je.

Istaknuo je i kako smatra da će Ministarstvo kulture ostati HDZ-u.

– Ministarstvo kulture izrazito je važno Andreju Plenkoviću. Očito je da on i dalje računa da će taj posao obavljati Nina Obuljen Koržinek koja je vrlo solidan eurokrat i izrazito mu je važno da kulturne politike u Hrvatskoj budu dio mainstreama europskih kulturnih politika, rekao je, te dodao kako će Ministarstvo obrazovanja vjerojatno pripasti nekome iz DP-a.

Osvrnuo se i na Ministarstvo unutarnjih poslova.

– Unutar Europske unije i diplomatskog kora prevladava mišljenje da je taj segment najbolji segment hrvatske javne uprave. Davor Božinović sa svojom hladnokrvnošću i ekspertnom pripremljenošću i sposobnošću jako dobre selekcije suradnika smanjuje tenzije i provodi temeljne prioritete hrvatske politike. Hrvatska ima veliki utjecaj na prekogranične politike i na zaštitu europskih granica prije granice RH. Ne vjerujem da bi moglo doći u obzir da tim koji je stvorio Božinović dođe u pitanje nekakvim političkim promjenama, istaknuo je Gjenero.

Komentirao je dolazak Ivana Penave na mjesto potpredsjednika Sabora.

– To je vrlo realna opcija. Penava sigurno neće htjeti prije svibnja 2025. naputiti svoju poziciju u Vukovaru, a pozicija potpredsjednika Sabora daje mjesto u užem državnom vrhu. Ima prestižno značenje, a ne uzima onoliko vremena koliko oduzimaju druge operativne dužnosti. To je realan način kako predsjednika stranke mlađeg partnera ugraditi u koaliciju, zaključio je politički analitičar Gjenero.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum