PRESLAGIVANJE

HSLS-ovca Hrebaka nitko ništa ne pita: "Nismo mi roba s police"

| Autor: Novi list
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


U utorak bismo trebali doznati jesu li HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor o novoj parlamentarnoj većini i tko će, osim njih, u njoj još biti. Danas nitko od političkih aktera nije želio o tome konkretnije govoriti pa ćemo se, javlja HRT, za barem dio odgovora na pitanja koja se postavljaju još od izborne noći, morati strpjeti još nekoliko dana.

I iz HDZ- a i DP-a poruke o približavanju sastavljanju parlamentarne većine, ali nejasno još ostaje što će biti s dosadašnjim HDZ-ovim partnerom SDSS-om.

Ispred pravoslavnog Hrama na Cvjetnom trgu, gdje je bio na liturgiji u povodu pravoslavnog Uskrsa, novinari su dočekali predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca s neizbježnim političkim pitanjima. Zanimalo ih je što će biti sa SDSS-om.

– Hristos Vaskrse. Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan. Na današnji dan nitko ne bi trebao biti razočaran, a ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zemlji – vjerojatno ima, ali danas se radujemo, rekao je Pupovac novinarima.

Hrebak skeptičan i nesretan

Detalje pregovora ne znaju ni dugogodišnji HDZ-ovi koalicijski partneri, dio njih zbog toga nije sretan.

Liberal Dario Hrebak, koji je saborski mandat drugi put dobio s liste HDZ-a i partnera, je izjavio da je HSLS dao podršku Plenkoviću za pregovore o formiranju većine, a aludirajući na DP, primijetio je da nije dobar način na koji ta stranka postavlja uvjete.

– Graditi nešto na temelju protivljenja nikad nije dobro i vidjet ćemo koliko će ta većina biti uopće stabilna, izjavio je Hrebak koji misli da su pregovori HDZ-DP načelno gotovi, a žao mu je što i HSLS nitko ništa nije pitao.

– Vidim da nas svi uzimaju zdravo za gotovo, ali HSLS je puno ozbiljnija stranka od ‘robe s police, poručio je.

Očekuje od predsjednika HDZ-a da okupi dosadašnje koalicijske partnere i da im objasni model po kojemu će buduća većina biti stabilna. Osobno kaže da je dosta skeptičan prema na načinu na koji se ona sada slaže.

– Nekako svi zaboravljaju da će i liberali vrlo vjerojatno biti dio te koalicije, ali ako nas netko ne želi, neka samo kaže, poručio je Hrebak.

Da pregovori napreduju, ponovno su potvrdili iz HDZ-a, kao i to da se u prava manjina neće dirati.

Jandroković uvjeren u većinu

U idućem tjednu sve će biti jasnije i imat ćemo točne brojke. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Bjelovaru odgovarajući na novinarska pitanja o tijeku pregovora HDZ-a i DP-a s ciljem osiguranja neophodnih 76 ruku za formiranje saborske većine.

Na pitanje hoće li i dalje SDSS biti dio većine, Jandroković odgovara da su glasači jasno poslali poruku koji smjer žele, ali i da će se i dalje nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa.

– Tu neće sasvim sigurno doći do promjene, a kako će se formirati parlamentarna većina, to ćemo dogovoriti u idućem stadiju, objasnio je Jandroković.

Na pitanje koliko se sigurno osjeća HDZ-ov pregovarački tim dok razgovara s predstavnicima stranke (DP) koju su optuživali za poticanje terorizma, Jandroković se ponovno vratio na ključnu poruku birača koji su, kaže, pokazali da žele DP, a ne žele lijeve političke stranke i predsjednika Republike.

– U proteklom je razdoblju bilo svakako pretjeranih izjava sa svih strana, ali dobili smo poruku od birača i držat ćemo se onoga što su nam poručili, izjavio je Jandroković u Bjelovaru gdje je sudjelovao na Rukometnom BOK turniru.

Peternel: Nisam ja to nikad rekao

Pred pregovaračima HDZ-a i DP-a još je mnogo programskih i kadrovskih dogovora, no ostvaren je znatan napredak, izjavio je Igor Peternel u Studiju 4 i dodao da ćemo malo više doznati u utorak.

– Ja nikad u kampanji nisam rekao da mi sigurno nećemo ići s HDZ-om, ali sam rekao da nećemo ići s ljevicom, ako se dogovorimo i ako se budu provodile politike za koje smo smatrali da su bitne, ako ne – uvijek možemo na nove izbore, rekao je Peternel.

Oporba ih i danas proziva, kažu – ne drže se obećanja uoči izbora.

HSS-ov Krešo Beljak smatra da će desna Vlada u Hrvatskoj prouzročiti novi val iseljavanja.

– Ništa od te demografske politike, ona će ići u minus. Garantiram za četiri godine, ako opstane ta vlada, još pola milijuna Hrvata manje, rekao je Beljak.

Selak Raspudić to je bilo odmah jasno

Ovakav rasplet, za Mariju Selak Raspudić, bio je očekivan.

– Koalicija koja uopće i može biti s HDZ-om je ona trgovačkog tipa – rasprodaja odnosno dogovor oko javnih poduzeća, upravnih i nadzornih odbora ili nekih ministarstava koja su povezana s energetikom i svime onime što može biti profitabilno. Dakle ja bih ovdje uvijek slijedila trag novca, rekla je nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić.

Plenković: Nikome ne okrećemo leđa

Podsjetimo, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sinoć je u Puli komentirao pregovore s Domovinskim pokretom i rekao da nikomu ne okreću leđa i kako mu je važno da ima potporu 76 ozbiljnih i pouzdanih ljudi.

– Stvari idu dobro, imali smo dobre konstruktivne razgovore, dijalog koji je vođen neformalno nakon Dana grada Vukovara. Svi razgovori se nastavljaju idući tjedan. Idemo prema onome što smo rekli, pobjednici će formirati parlamentarnu većinu i vladu, zadržati političku stabilnost u Hrvatskoj i nastaviti aktivnosti koje smo imali do sada na gospodarskom i socijalnom boljitku svih naših građana i svih krajeva Hrvatske, rekao je Plenković.

Rekao je da se razgovaralo o pitanju manjina odnosno SDSS-a.

– Razgovaramo o svemu. Mislim da ćemo naći rješenja koja su dobre za sve, rekao je Plenković, prenosi HRT, dodajući da će nova parlamentarna većina imati više nego dovoljno ruku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini