POSTIZBORNA PRESLAGIVANJA

Je li Plenković pronašao 75. ruku? Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om

| Autor: Zlatko Crnčec
(Snimio Patrik Maček/Pixsell)

(Snimio Patrik Maček/Pixsell)


Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.

Naime, nakon što je Predsjedništvo Hrvatskih suverenista u subotu popodne donijelo odluku da ni u kojem slučaju neće ući u vladajuću većinu s HDZ-om, vrlo se brzo doznalo da ta odluka nije bila jednoglasna. Naime, saborska zastupnica ove stranke Vesna Vučemilović bila je jedina suzdržana prilikom glasovanja, dok su svi drugi članovi vodstva stranke digli ruku za to da nikakva koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir.

Tijekom subotnjeg popodneva Vučemilović se oglasila na svom Facebook profilu.

– Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike.

Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo!. Laku noć!, napisala je Vučemilović.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, predsjednik stranke Marijan Pavliček u izjavi za naš list rekao je da ga ne bi čudilo da je Vučemilović već postigla dogovor s HDZ-om o tome da će podržati šefa te stranke Andreja Plenkovića u njegovom nastojanju da treći put postane mandatar za sastav Vlade.

Osude iz stranke

– Ona je bila suzdržana na glasanju u subotu. Nije nam dala nikakvo valjano objašnjenje za tu svoju odluku. Njeno ponašanje nije korektno ni prema Mostu s kojim smo bili u predizbornoj koaliciji čiji je glavni naglasak bila borba protiv korupcije.

Statut stranke propisuje da se svi članovi, pa tako i kolegica Vučemilović moraju pridržavati odluka stranačkih tijela. Nitko iz naše stranke ne može ući u koaliciju s HDZ-om i DP-om. To je bilo naše obećanje biračima. Na izbore smo izašli na jasnoj antikorupcijskoj platformi, rekao je Pavliček za naš list.

Vučemilović je jučer bila nedostupna za komentar ovih događaja. Tijekom jučerašnjeg dopodneva dala je tek izjavu za jedan portal.

– Samo sam svima jasno rekla kako stvari stoje, mislim da jasnija nisam mogla biti. Koliko ja shvaćam, Suverenisti nisu u poslijeizbornoj koaliciji s Mostom, bili smo samo u predizbornoj. A je li se predsjednik Pavliček obvezao na još nešto, ja to ne znam.

Bilo bi lijepo da to sa svima podijeli, i s članovima stranke i s cjelokupnom javnošću, rekla je Vučemilović. Ona tom prilikom nije izravno potvrdila da će postati dio HDZ-ove većine, ali je i dodala da joj nije jasno gdje bi trebali biti Hrvatski suverenisti ako HDZ i DP uspiju postići dogovor.

– U opoziciji sa SDP-om i s Možemo!? I s Mostom koji ima jako puno svojih problema?, upitala je Vučemilović.

U subotu popodne Pavliček je nakon sjednice Predsjedništva stranke rekao da je glavni razlog za odbijanje bilo kakve koalicije s HDZ-om to što ta stranka tijekom zadnjeg saborskog saziva nije prihvatila ni jedan jedini prijedlog Hrvatskih suverenista. Dodatni razlozi su bili to što su se suverenisti protivili ulasku u eurozonu, ali i odbijanje HDZ-a da financijski kazni velike trgovačke lance zbog »guljenja« hrvatskih potrošača.

Autentična snaga

Tu je odluku odmah bio pozdravio čelnik Mosta Nikola Grmoja.

– Ovom odlukom su potvrdili da ja naša koalicija jedina autentična i vjerodostojna snaga od centra na desno kao i da nakon izbora radimo i provodimo ono što smo govorili u kampanji. Bravo, Suverenisti! Pokazali ste da nisu svi na prodaju, poručio je Grmoja u objavi na Facebooku. Međutim, samo par sati kasnije pokazalo se da Suverenisti i nisu tako jedinstveni kako se činilo.

Ova odluka Vučemilović mogla bi biti bitna u jednoj od varijanti koja se spominje kod sastavljanja HDZ-ove vladajuće većine.

Naime, ako bi HDZ zaista bio prisiljen pristati na zahtjev DP-a da SDSS ne smije biti u zajedničkoj vlasti, moguće je da bi se preostalih pet zastupnika nacionalnih manjina solidariziralo sa SDSS-om i ostalo u oporbi.

U tom bi slučaju HDZ, čija je lista osvojila 61 mandat, išao u koaliciju s DP-om koji ima 13 zastupnika. Tih zajedničkih 74 mandata trebalo bi onda podebljati s dva zastupnika kako bi se došlo do 76 koliko je minimalno potrebno za formiranje vladajuće većine.

Vučemilović bi bila 75. ruka koja bi podržala Plenkovića za mandatara, što znači da je HDZ-u u tom slučaju potrebna podrška još samo jednog zastupnika ili zastupnice.

Zapinju pregovori

Pregovori HDZ-a i DP-a ne idu baš tako glatko kako se očekivalo.

Dosad su održana dva sastanka na razini vodstava stranaka što znači da su na njima bili i šef HDZ-a Andrej Plenković i prvi ljudi DP-a Ivan Penava i Mario Radić.

Prvi sastanak nije prošao baš najbolje, dok je drugi bio nešto uspješniji, ali ni na njemu nije postignut neki značajniji napredak. DP je i dalje odlučan u tome da SDSS koji u Saboru ima tri zastupnika ni na koji način ne može biti dio vladajuće koalicije.

Za DP nije prihvatljivo ni to da se SDSS odrekne mjesta u Vladi, a da je podržava samo iz Sabora. Usto DP zahtijeva da Vlada iz proračuna prestane financirati tjednik Novosti koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), a ima prijedloge oko toga kako bi ubuduće trebali djelovati mediji u državnom vlasništvu, posebno Hrvatska radio televizija (HRT).

HDZ je osuđen na to da mora pokušati napraviti nekakav aranžman s DP-om. Jedina druga varijanta je otpala na samom početku neformalnih pregovora oko sastavljanja nove većine. Nju su trebali činiti 61 zastupnik HDZ-a, osam nacionalnih manjina, te po dva iz IDS-a i Liste Matije Posavca i jedan iz Fokusa. Tih 74 zastupnika bilo bi osnova nove većine kojoj bi se onda pridodala još dva zastupnika ili zastupnice.

Međutim IDS, Matija Posavec i Fokus odbili su ulazak u koaliciju s HDZ-om zbog reakcije stranaka ljevice i centra, ali i činjenice da su za godinu dana lokalni izbori pa se boje da bi im koalicija na državnoj razini s HDZ-om mogla na njima naštetiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of