RAZGOVORI

Šanse za manjinsku vladu? "Što god Benčić mislila, SDP je trenutno sposoban zazivati samo litru i vodu"

| Autor: Portal NoviList
(Snimio Davor Kovačević / Novosti)

(Snimio Davor Kovačević / Novosti)


Jedan od najmasovnijih odaziva na izbore u Hrvatskoj donio 61 mandat HDZ-u, dok su Rijeke pravde, okupljene oko SDP-a i Zorana Milanovića zaustavljene na 42 mandata.

Treći je Domovinski pokret s 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i platforma Sjever Matije Posavca, a jedan koalicija Fokus-Republika.

Nakon što su postali poznati prvi rezultati izbora neki su još sinoć krenuli spominjati manjinsku vladu kao opciju. Sandra Benčić ostala je na istim pozicijama i jutros.

Benčić: Još uvijek se može dogovoriti

„Još uvijek se u danima pred nama može dogovoriti da SDP i njihovi koalicijski partneri sastave manjinsku vladu koju ćemo svi mi ostali podržavati iz parlamenta”, izjavila je Benčić za Hinu.

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić, rekla je u četvrtak da će vrlo brzo, već danas ili sutra, imati interni stranački sastanak, na kojem će analizirati rezultate izbora, i da za sada nije bilo nikakvih razgovora s drugim strankama.

“Na sastanku ćemo analizirati rezultate izbora i odlučiti kako ćemo se postaviti, mada smo već jasno kazali na što smo spremni i pri tome ostajemo, i od toga nećemo odstupiti”, izjavila je Benčić za Hinu.

U Možemo! smatraju kako je rušenje HDZ-a s vlasti, odnosno onemogućavanje da po treći put sastavi Vladu, ‘još uvijek ostvarivo’ na način, kako kažu, da ‘svi politički akteri, od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da im je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu, kažu ne HDZ-u i podrže SDP-ovu manjinsku vladu iz parlamenta’.

Benčić je dodala da ih još nitko nije zvao iz SDP-a i nije bilo nikakvih razgovora, osim što ih je sinoć zvao predsjednik SDP-a Peđa Grbin kako bi čestitao na rezultatima.

Mogućnost da dođe do manjinske vladeza Večernji list su komentirali analitičari Tonči Tadić i Ankica Mamić.

Tadić: To je nevjerojatan scenarij

“HDZ je bliži traženoj većini od 76 mandata, oni su u zamahu pobjede i prvi kontakti su posve sigurno pokrenuti već sinoć. Neće biti jednostavno jer će svatko postavljati uvjete s kime ne želi.

Moguća je i manjinska desna vlada. Kako bilo, HDZ ne stoji bitno lošije nego nakon izbora 2020. S druge strane, što god Sandra Benčić zazivala, SDP je u trenutnom stanju sposoban zazivati samo ‘litru vina i vodu’.

Pravi poticaj za pregovore SDP-u će dati stvarni šef stranke Milanović, a ne virtualni šef stranke Peđa Grbin. No njima predstoji još nevjerojatniji scenarij do većine jer će oni morati prikupiti doista nepomirljive moguće partnere s lijeva i desna.

Ne vidim zašto bi takva lijevo-desna manjinska vlada bila stabilnija od HDZ-ove većine. Vjerujem da će Milanović učiniti sve da dođe do tog scenarija.

No, ako se takva sklepana SDP-ova koalicije raspadne u hodu, idemo na nove izbore na kojima će biti zbrisani sa scene oni koji su to pokušavali, pa i sam Milanović!”, smatra Tonči Tadić.

Mamić: Ne vidim zašto bi DP na to pristao

“Mislim da HDZ, kao relativan pobjednik ovih izbora s ozbiljnom razlikom u odnosu na drugoplasirane Rijeke pravde, apsolutno ima mogućnosti složiti Vladu sa stabilnom potporom u Saboru.

Činjenica je da Sandra Benčić i Peđa Grbin zazivaju manjinsku SDP-ovu Vladu, ali ne vidim zašto bi na primjer Domovinski pokret iz Sabora podržavao tu manjinsku Vladu koja ih ne bi prihvatila kao partnera, a ne bi bio s HDZ-om u Vladi.

Stoga, manjinska lijeva vlada koju bi podržavao i Domovinski pokret ne čini mi se kao realna opcija. Ipak, Domovinski će pokret sa svojih 14 mandata igrati važnu ulogu u formiranju parlamentarne većine i buduće Vlade”, istaknula je Ankica Mamić u razgovoru za Večernji list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom