ŠTO DALJE?

Politolog: "Projekt Zoran Milanović nije uspio, Grbin je trebao još sinoć podnijeti ostavku"

| Autor: Portal NoviList
(Snimila Ivana Ivanović / Pixsell)

(Snimila Ivana Ivanović / Pixsell)


Politolog Berto Šalaj mišljenja je kako Domovinski pokret ima najviše razloga za zadovoljstvo iako su dobili 2 mandata manje nego na prošlim izborima. Bez njihovog sudjelovanja, naime, neće biti ni HDZ-ove većine, niti Vlade nacionalnog spasa.

“Oni nemaju homogeni stav kako će postupiti. HDZ je relativni pobjednik izbora, ali je zbog visokog odaziva birača izgubio 5 mandata i ono s čime je sigurno premijer nesretan je to da mora pregovarati s Domovinskim pokretom. SDP je, pak, ostvario jako loš rezultat, a projekt Zoran Milanović nije uspio. Dobili su 42 mandata, a to je samo 1 više nego na prošlim izborima. Još uvijek se nadaju Vladi nacionalnog spasa. Peđa Grbin je trebao već sinoć dati ostavku”, rekao je Šalaj u emisiji U mreži prvog.

Navodi da je ljevica puno griješila u pripremi izbora.

Smatram da je od centra pa na lijevo napravljeno puno pogrešaka, a najveća je što Zoran Milanović nije podnio ostavku na mjestu predsjednika RH”, dodao je.

Komunikologinja Nikolina Borčić navodi kako je SDP-u cijeloj kampanji nedostajala jasna strateška usmjerenost na djela koja će poduzimati, a koje će podržavati početni val na krilima Zorana Milanovića.

“Projektom Z nisu uspjeli. Vi na početku projektom možete privući pažnju, ali ako ga ne možete podržati on će se otopiti sam po sebi. SDP nije uspio uvjeriti glasače”, istaknula je.

Na pitanje ima li nade za projekt Z, Šalaj je kazao kako s obzirom na rezultate izbora, on je prošao jako loše.

“U SDP-u se još uvijek nadaju i onda sinoć vidimo da se oni ljute na građane koji im nisu dali dovoljno povjerenja. Vidjet ćemo što će Milanović reći kada se obrati javnosti. On je još jednom izgubio utrku s HDZ-om”, naglašava Šalaj.

Ne znamo što bi se dogodilo da je predsjednik izašao iz svoje zone komfora.

“Da je rekao, Hrvatska je u izvanrednom stanju, zarobljena je klijentelizmom i korupcijom HDZ-a, ja ću napraviti hrabar i odlučan potez i podnijeti ostavku na mjesto predsjednika RH i krenuti u drugačiju kampanju”, navodi.

Četiri su izgledna scenarija, da HDZ formira vladu s DP-om, da stranke koje su protiv HDZ-a podrže manjinsku vladu SDP-a, da idemo na nove izbore ili da se SDP uspije dogovoriti i da imaju većinsku vladu.

“Ovaj zadnji scenarij je najmanje izgledan, ali ostale opcije su realnije”, kazao je Šalaj, piše HRT.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini