osma izborna jedinica 

Stigli rezultati najrelevantnijeg predizbornog istraživanja. Je li Istra i dalje "tradicionalno crvena"?

| Autor: Portal NoviList
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Dnevnik Nove TV večeras je objavio drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja, i to za sedmu i osmu izbornu jedinicu. Rezultate je prezentirao Hrvoje Krešić.

8. izborna jedinica

Osmu izbornu jedinicu čine grad Rijeka, dijelovi Primorsko-goranske županije te cijela Istarska županija. Tradicionalno je “crvena”, no razlika između HDZ-a i SDP-a se – pogotovo nakon prekrajanja izbornih jedinica – polako smanjuje, iako još postoji.

Prema istraživanju, SDP u osmoj izbornoj jedinici uživa podršku 26,1 posto ispitanika. Na drugom je mjestu HDZ sa 17, 6 posto podrške, što je nekih 9 postotnih poena manje. Na trećem je mjestu IDS sa partnerima koje podržava 13 posto ispitanih. Valja naglasiti da su među IDS-ovim partnerima u ovoj izbornoj jedinici i Reformisti – u većini ostalih jedinica idu s SDP-om. Slijedi platforma Možemo! s 9,4 posto podrške te koalicija oko Domovinskog pokreta s 5,3 posto podrške. Prag ne prelaze – ali su mu relativno blizu – koalicija Mosta i Suverenista koju podržava 4,5 posto ispitanica i ispitanika te Radnička fronta koja je na nešto malo više od 3 posto podrške. Sve ostale stranke i liste pojedinačno podržava manje od 2 i pol posto ispitanih, a neodlučnih je čak 14,1 posto.

Foto Nova TV

Kada se ovi brojevi pretvore u mandate, SDP sa svojih 26 posto podrške uzima pet mandata, a HDZ sa 17 posto podrške četiri. Koalicija okupljena oko IDS-a dobila bi dva mandata, baš kao i platforma Možemo!. Obzirom da prelaze prag, jedan mandat ide i Domovinskom pokretu i koalicijskom partneru, stranci Pravo i pravda. Krešić naglašava kako i u ovoj izbornoj jedinici ima nekoliko takozvanih graničnih mandata: do jednog mandata može Most, koji je jako blizu prelasku praga, a po još jedan dodatni mandat mogu uzeti SDP i IDS. Ovisno o tome tko bi ih dobio, mandate mogu izgubiti HDZ, DP i platforma Možemo!.

Zbrojeni mandati u četiri obrađene jedinice (7., 8., 9. i 10.)

U virtualnoj sabornici vode HDZ i partneri, imaju ukupno 26 mandata. SDP i Rijeke pravde imaju točno 10 manje, odnosno 16. Domovinski pokret s partnerima ima opet deset manje, dakle šest, dok Možemo! i Most imaju po tri, te IDS dva.

Nova TV je istraživanje naručila od agencije IPSOS, koja je telefonskim anketiranjem ispitala reprezentativni uzorak od 600 ispitanica i ispitanika, i to od 4. do 11. travnja. Greška na ovakvom uzorku po izbornoj jedinici iznosi 4 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum