KANDIDATKINJA MOŽEMO

Benčić najavila prve poteze postane li premijerka: Onemogućit ćemo da se žene maltretiraju

| Autor: Hina
(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)

(Snimio: Ivo Cagalj/Pixsell)


Kandidatkinja stranke Možemo! za predsjednicu Vlade, Sandra Benčić rekla je u utorak u Splitu da će bude li izabrana, njena prva premijerska odluka biti smjenjivanje glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, a najavila je i osiguranje besplatnog pobačaj u svim bolnicama u Hrvatskoj.

“U slučaju da budem premijerka prva će mi odluka biti smjena glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i izmjena kaznenog zakona tzv. Lex AP”, rekla je Bečić u Splitu na otvaranju onog dijela kampanje stranke Možemo! u kojoj će sudjelovati žene.

Za zakon o neovlaštenom otkrivanju podataka iz istraga koje su u tijeku, kolokvijalno zvanog Lex AP ustvrdila je da je ‘napravljen kako se ne bi čulo o korupcijskim aferama HDZ-a i njihovog pokrovitelja Andreja Plenkovića”.

Besplatan pobačaj

Benčić je naglasila da je rodna ravnopravnost jena od ključnih vrijednosti stranke Možemo!.

“Osigurat ćemo besplatan pobačaj za žene u svim bolnicama u Hrvatskoj i onemogućiti da se žene maltretiraju prilikom ulaska u bolnicu radi pristupa osnovnoj zdravstvenoj usluzi. Žene i njihova reproduktivna prava, ne samo na pobačaj, nego se tiču tretmana u rodilištima, jedan je od naših prioriteta,” rekla je.

Benčić je uvjerena da će stranke od centra na lijevo osvojiti većinu na parlamentarnim izborima, te je rekla kako će nova Vlada s njome na čelu, “ukinuti dužničko ropstvo za 300 tisuća građana čiji su računi u blokadi duže od godinu dana”.

“Mnogim od njih dugovi su prodani Agenciji za naplatu potraživanja što ih dovodi u situaciju da ti ljudi plaćaju samo kamate, ostajući u dužničkom ropstvo cijeli život,” dodala je.

Benčić kaže da će izmijeniti regulativu, to jest redoslijed otplate dugova, a koji su ušli u “crveno”, to jest ovrhu i “kada netko bude pod ovrhom minimalno 50 posto rate ići će na smanjivanje glavnice,”

U prvoj godini mandata uvest ćemo zelenu javnu nabavu hrane za sve javne ustanove, u krugu od 50 ili 60 kilometra, što će smanjiti troškove transporta i osigurati tržište proizvođačima harne, rekla je.

Tko će biti mandatar?

Benčić je ponovila da će Možemo! samostalno ići na izbore te da će mandatara vlade dati ona stranka koja osvoji najviše mandata na izborima.

Za odluku Ustavnog suda po kojoj predsjednik RH Zoran Milanović ne može biti na listi neke političke stranke, niti biti kandidat SDP-a za premijera i sudjelovati u izbornim aktivnostima istodobno dok je predsjednik države, Bečić je rekla kako je očekivana.

Smatra da “u toj odluci nije jasno iskomunicirano kako će Ustavni sud tumačiti što je kampanjska aktivnost, što normalan kritički govor predsjednika Republike,” rekla je Benčić.

Dodale je kako odluku Ustavnog suda treba poštivati.

Također je rekla kako je stranka Možemo! u pregovoru za zajednički nastup u četiri izborne jedinice u kojim je ljevica tradicionalno slaba, to su četvrta, peta, sedma i devet izborne jedinica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater