hitan zahtjev

EPPO traži više novca za svoj rad: "Veliki su izazovi pred nama, potrebno nam je više tužitelja"

| Autor: Vanja VESIĆ
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Kolegij Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Luksemburgu zatražio je zbog primanja Poljske i Švedske u članstvo EU tužiteljstva povećanje budžeta za 7,8 milijuna eura, čime bi njihov proračun za 2024. iznosio 79,7 milijuna eura. Kako su izvijestili iz EPPO-a, hitan zahtjev upućen Europskom parlamentu, Vijeću EU-a i Europskoj komisiji, a motiviran je i ubrzanjem isplate sredstava iz raspoloživog fonda plana NextGenerationEU, mehanizma oporavka zemalja-članica nakon pandemije. Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi najavila je jačanje kadrovskih potencijala.

Problematična Poljska

– Kao što će naše godišnje izvješće za 2023. uskoro pokazati, EPPO nastavlja poboljšavati zaštitu financijskih interesa EU-a, kao i proračuna njegovih država članica. Kako bismo opravdali očekivanja građana EU-a, posebno s obzirom na to da se isplata sredstava NextGenerationEU ubrzava, moramo osigurati da proširenje EPPO zone na Poljsku, a možda i Švedsku tijekom ove godine, bude uspješno. S tim ciljem na umu, s obzirom na izazove koji su pred nama, potrebno nam je više osoblja za operativnu i administrativnu podršku u Luksemburgu, kao i više delegiranih europskih tužitelja, poručila je glavna europska tužiteljica. Članstvo EPPO-a od 27 članica EU-a, čine 22 europske zemlje s nacionalnim delegiranim tužiteljima, a broj bi tako do kraja ove godine mogao porasti na 24. Hrvatska je od samih početaka članica EPPO-a koji je počeo s radom u lipnju 2021., a hrvatski ured vodi delegirana europska tužiteljica Tamara Laptoš.

Primanje Poljske u članstvo EPPO-a zanimljiva je paradigma za političke elite novih i starih članica EU-a o važnosti da uz matično tužiteljstvo imaju i ured europskog javnog tužitelja s obzirom na to da nacionalne vlade povlače novac iz EU-fondova. Bivša poljska vlada predvođena konzervativno-nacionalističkom strankom Pravo i pravda koja se sukobljavala s EU-om, nije se htjela priključiti EPPO-u, a problematično pravosuđe i gušenje medija dovelo je u konačnici do promjene vlasti krajem prošle godine. Zbog narušenih demokratskih standarda EU-a zamrznula je Poljskoj više milijardi eura sredstava. Šteta se sad pokušava popraviti. Novoizabrana proeuropska poljska vlada i ministar pravosuđa Adam Bodnar prvog dana stupanja na dužnost potpisali su prijedlog za pridruženje Poljske EPPO-u.

Doprinos Švedske

U odnosu na poljski slučaj, pozicija Švedske bitno je drukčija jer u međunarodnim i europskim okvirima spada u zemlje s uređenim pravosudnim sustavom, uspješnim mehanizmima kontrole trošenja novaca, napose visokim stupnjem demokratskog razvoja. No, upravo visoki standardi Švedskoj su dodatni motiv da se pridruži EPPO-u.

– Švedsko članstvo u EPPO-u pružit će bolje mogućnosti za efikasnu suradnju u borbi protiv kriminala, u povratu profita od kriminala i očuvanju novca švedskih poreznih obveznika. Vlada je poduzela važan korak kako bi se Švedska mogla pridružiti EPPO-u, poručio je nedavno švedski ministar pravosuđa Gunnar Strömmer.

– Moramo prekinuti kriminalno financiranje, kako u Švedskoj tako i na razini EU-a. Budući da je organizirani kriminal prekogranične prirode, borba protiv takve pojave također ne smije poznavati granice, kazao je Strömmer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini