JEDAN OD NAJPOZNATIJIH SVJETSKIH PISACA TRILERA GOSTOVAT ĆE U ZAGREBU I ZADRU

Jo Nesbo dolazi u Hrvatsku


Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca trilera Jo Nesbo, čiji su romani prevedeni na 50 jezika i prodani u više od 40 milijuna primjeraka, boravit će od 8. do 11. svibnja u Hrvatskoj u sklopu svjetske promocije novoga romana "Macbeth".

Norveški pisac u Hrvatskoj gostuje u organizaciji izdavačke kuće Fokus, koja će njegovu verziju slavnoga Shakespeareova djela objaviti u isto vrijeme kad i ostali izdavači diljem svijeta.

Nesbo će u Hrvatskoj održati dvije promocije - 9. svibnja u Zagrebu, u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, te 10. svibnja u Zadru, u Gradskoj knjižnici Zadar, priopćeno je iz Fokusa.

Suvremena verzija krvave drame

Pisanja "Macbetha", suvremene verzije krvave drame Williama Shakespearea iz 1606., prihvatio se u sklopu projekta Hogarth Shakespeare osmišljenog u povodu 400. obljetnice smrti velikog engleskog pisca u kojemu je osam suvremenih autora preradilo slavna Shakespeareova djela.

U projektu su, uz Nesboa sudjelovali Margaret Atwood, Gillian Flynn, Tracy Chevalier, Jeanette Winterson, Howard Jacobson, Anne Tyler i Edward St. Aubyn.

Svoju verziju "Macbetha" Nesbo je smjestio u neimenovani lučki grad na početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. U propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s narko-bandama i dugogodišnjom korupcijom koja je tijekom desetljeća službe njegova prethodnika policiji posve vezala ruke.

Duncan se nastoji okružiti dokazano nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narko-mafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu. Na tom putu neprestano raste broj onih koje treba ukloniti.

Mračan, uzbudljiv, potresan

Mračan, uzbudljiv i na trenutke potresan, Nesbov roman problematizira temu vječne borbe za moć i cijene koju je čovjek za nju spreman platiti. Pritom autor majstorski plete priču vješto se referirajući na Shakespeareov klasik.

Jo Nesbo autor je niza romana u kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole - "Šišmiš", "Žohari", "Crvendać", "Nemeza", "Đavolja zvijezda", "Spasitelj", "Snjegović", "Leopard", "Fantom", "Policija" i "Žeđ" te romana "Sin", "Ponoćno sunce", "Krv na snijegu" i "Lovci na glave". Napisao je i pet romana za djecu o doktoru Proktoru. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum