ZIN NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST E-ČASOPISA ZIN DAILY

Izabrani finalisti, objava pobjednika 1. travnja


Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, životno-spisateljski par iz Književnog svratišta Zvona i Nari u Ližnjanu objavio je imena finalista ZiN nagrada za književnost, njihovog e-časopisa, ZiN Daily, koji je bio otvoren od 17. svibnja 2017. godine do 18. veljače ove godine.

Zahvalni svima

- Iznimno smo zahvalni svim kandidatima - u navedenom razdoblju javilo nam se više od tri stotine autora, mahom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i iz drugih zemalja gdje žive pjesnici i pisci koji koriste barem jedan od jezika na kojima se možemo (spo)razumjeti bez prijevoda. Do sada smo na stranicama ZiN Dailyja objavili više od tri stotine pjesama, priča i kritika kojima se mogu nadahnjivati naši čitatelji. Neizmjerno nas raduje da usprkos mnogim izazovima te raskinutim knjižno-nakladničkim kanalima, književna riječ i dalje putuje i prenosi se među prvim susjedima, vele Grgorinić i Rađen.

- Činjenica da ovdje ističemo određene autore i njihove radove ni najmanje ne umanjuje veliki doprinos svake pojedinačne spisateljice ili pjesnikinje, pisca ili pjesnika koji je s nama, ali i s publikom ZiN Dailyja izabrao podijeliti svoj rad. Mišljenja smo da uspješan rad svakog od nas oplođuje trud svih nas, stoga želimo da nagrade, kojih je premalo i koje su prerijetke, doista stoje i u ime onih koji u datom trenutku nisu poimence nabrojani, smatraju.

Kao finaliste natječaja uredništvo časopisa u sastavu: Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Ljubomir Grgorinić Rađen izabrali su sljedeće radove. U kategoriji poezija za Pjesničko zvono finalisti su Lidija Deduš "Naš tuđi slomljeni auto bez kotača", Branimir Dropuljić "Kameleon", Tomislav Domović "Postajem mudriji", Monika Herceg "Plodnost", Ana Jakovljević "Otišla sam stanicu dalje", Enesa Mahmić "Održivi povratak", Biljana Milovanović Živak "Moj voljeni i sitno pletivo", Ernad Osmić "Domovina", Daniel Radočaj "Sredina" i Vera Vujović "Izmišljaj".

U kategoriji proza autori koji se natječu za Prozni nar jesu: Denis Giljević "Vojnik na granici (fantazije)/Kad domovina zove", Aljoša Ljubojević "Vulan", Miljan Milanović "Plišani ježevi ne bodu", Ervin Mujabašić "Poljupci", Ante Nenadić "Stina", Ernad Osmić "Discovery", Vladimir Papić "Korektor za Ajanu", Andrija Škare "Jednina i množina", Vukašin Štreker "Roki Balboa je bio moj drug" i Vinko Vrbanić "Beograd".

Radovi se i dalje objavljuju

U kategoriji kritika za "Kritičko i" finalisti su Marija Dejanović "Pratišina Alena Brleka", Denis Peričić i Anita Peričić "Roman koji traži da ga se istraži" i Igor Šipić "Pustinje nerashlađena lica".

- Imena pobjednika objavit ćemo 1. travnja. Napominjemo da ćemo i dalje nastaviti objavljivati radove pristigle na natječaj. Uredništvo se srdačno zahvaljuje svim sudionicima natječaja: Svečana dodjela nagrada dobitnicima održat će se u petak, 4. svibnja u Knjižnici i književnom svratištu Zvona i Nari. Tada će se pobjednicima uručiti skulpture Pjesničkog zvona, Proznog nara i "Kritičkog i" kao zaštitnih znakova Zvona i Nara. Ujedno, prva nagrada u svakoj kategoriji dobitnicima donosi dvije tisuće kuna (uz pokrivene putne troškove za posjet književnom svratištu Zvona i Nari u Ližnjanu), kao i nagradni jednotjedni boravak u našoj rezidenciji početkom svibnja odnosno za vrijeme održavanja programa svečane dodjele nagrada, vele Grgorinić i Rađen. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter