S MONTMARTREA U PRVOMAJSKU

HUMANITARNA IZLOŽBA SLIKARA IDRIZA SADIKAJA: Lijepom umjetnošću do toplog obroka za siromašne školarce

Cjelokupan prihod od prodaje slika namijenjen je pulskim školarcima koji zbog teškog imovinskog stanja nemaju adekvatne obroke

| Autor: Lara BAGAR


Prva pa humanitarna. Tako se poznati-nepoznati pulski slikar Idriz Sadikaj, umjetničkog imena J.C. Maxim nakon četiri desetljeća rada i života na relaciji Pariz - Pula odlučio predstaviti svojim sugrađanima te im podario izložbu jednog dijela njegova velikog umjetničkog opusa koji je predstavljen u novoj, ingenioznoj inicijativi revitalizacije napuštenih ili neiznajmljenih gradskih prostora i njihovog pretvaranja u privremene galerije. Time grad, ali i građani, gotovo bez ikakvih financijskih izdataka dobivaju novi kulturni proizvod, ali i novu vizuru, kao i svijest da su gradski prostori zajedničko dobro te da bi građani trebali znati kako se njime raspolaže i imati pravo njega.

Upravo se to dogodilo sinoć humanitarnom izložbom Maxima koja je u Ulicu Sergijevaca 21 privukla mnoštvo ljubitelja njegova rada, ali i isto tako usputnih prolaznika koje je Advent vratio u grad, a dodatni sadržaj privukao njihovu pažnju. Zanimljivo je da je ovaj pulski slikar gotovo nepoznat u vlastitom gradu dok njegove slike kupuju ljudi sa svih strana svijeta. Jedna od njih se nalazi i u društvu velikana svjetskog slikarstva u World Trade Centeru u New Yorku. Izložba je prodajnog humanitarnog karaktera, a cjelokupni prihod od prodaje slika namijenjen je onim pulskim školarcima koji zbog teškog imovinskog stanja nemaju adekvatne obroke.

"Počelo se događati nešto što nam nudi optimizam, a to je da se prostori koji su inače zapušteni, a u vlasništvu su Grada, brzo pretvaraju u galeriju te privlače ljude, odnosno građane u grad. Potpuno smo svjesni toga da je trgovina u centru grada gotovo potpuno mrtva i da će u budućnosti sigurno strateški trebati planirati i razmišljati da se ovi prostori, između ostalog, nude kulturnjacima i likovnim umjetnicima", osvrnuo se na hvalevrijednu gradsku inicijativu istaknuti akademski pulski kipar Eros Čakić koji je tom prilikom predstavio autora.

"Idriz je plemenit, samozatajan, nikada se nije gurao i nametao. A radio je strpljivo i dugo, četiri desetljeća na Montmartreu, zamislite kakva je to škola. Uz umjetnost koju najviše voli, živi s njom i živi od nje te je jedan od likovnih umjetnika koji se mogu pohvaliti i time, priredio je izložbu humanitarnog karaktera, pomislivši i na one koji su potrebiti. Ovaj plemeniti čin koji vuče za sobom i neka druga razmišljanja o tome tko sve u ovom gradu živi, a o kome ne znamo ništa. O mogućnostima da kroz prostore koji su zapušteni i naše razmišljanje o korištenju grada konačno upoznamo sebe i ljude koji mogu dati gradu ono dostojanstvo koje treba imati i koji je Pula nekada imala.

Pokrenulo se i nadam se da će to ići nabolje te da će takvih prostora biti još više. Razgovarali smo o mogućnostima da se u ovoj ulici utemelji jedan ex tempore koji bi se događao ljeti sve do Kandlerove. To je jedna od ideja koje ćemo, zajedno s Turističkom zajednicom plasirati i da još više učinimo za ovaj grad, rekao je Čakić o inicijativi koja je naišla na izuzetan odjek, kako umjetnika, tako i građana.

O samozatajnom autoru rekao je sljedeće:"Idrizove su slike izrađene u različitim manirama, a jedna riječ koja ga može karakterizirati je - vještina. Vješto barata slikarskim zanatom. Eto, petometarska plava slika gotovo je rađena u rasterima, a ima nove dimenzionalnosti tako da je možemo nazvati novim slikarstvom, a istovremeno tradicionalnim slikarstvom. Poštujem rad, vještinu, dugogodišnji angažman i suprugu Edibu koja mu je cijeli život bila podrška i možemo kazati da je Idriz ovo što jest zahvaljujući i Edibi", emotivan je bio pulski kipar.

Autor se obratio posjetiteljima istaknuvši da je ovo novi povratak. "Nakon četiri desetljeća rada u Parizu vraćam se u svoj grad, grad svoje mladosti i osjećam neku novu energiju, neki pokret, nešto se mijenja nabolje i trebali bismo svi sudjelovati u tome. Najvažnije je pomagati djeci", zaključio je slikar, zahvalivši se pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću. Naime, Grad je osigurao izlagački prostor i potrebnu logistiku da bi se ova humanitarna izložba održala. Otvorenju izložbe prisustvovala je i Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu te u ime gradonačelnika i cijele gradske uprave izrazila veliko zadovoljstvo i još jednom podržala ovu inicijativu.

"Iskustvo umjetnosti proizlazi iz intuicije i pojedinačno je. Nadam se da ćete svi koji budete danas i u iduća dva tjedna pogledali izložbu uspjeti pronaći nešto za sebe i time pomoći najmlađima", poručila je Ademi. Pozvala je građane da sudjeluju u humanitarnoj akciji i posjete izložbu koja je u ovom novom-starom gradskom prostoru otvorena do 15. siječnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of