Svestrana porečka umjetnica

Katja Restović sudjeluje na eminentnim izložbama s videouratkom "Desire" u Veneciji i Londonu

| Autor: Tea Tidić
Porečka redateljica Katja Restović

Porečka redateljica Katja Restović


Etablirana hrvatska redateljica glazbenih spotova, koja je snimala renomirane domaće izvođače, a uz to je izdala i tri knjige, organizirala razne festivale mode, a bavi se i kiparstvom - sve je to svestrana Porečanka Katja Restović. Povoda za razgovor s ovom svestranom umjetnicom uvijek ima mnogo, a ovoga puta povod nam je bilo njeno sudjelovanje na izložbama u Veneciji i Londonu s video radom "Desire", te nam je usput otkrila i novosti oko brojnih projekata na kojima radi, kao i same detalje procesa stvaranja.

Poznati ste kao jedna od nauspješnijih redateljica glazbenih video spotova, ali što sve zaista stoji iza vašeg imena? Za koje ste renomirane glazbenike radili spotove?

- Radila sam zaista puno video spotova, lakše mi je čak sjetiti se za koga nisam snimala... Tereza, Jacques Houdek, Doris, Massimo, Grašo, Josipa, Crvena Jabuka, Davor Radolfi, Dado Topić I jos mnogi drugi. Ali posljednjih godina bavim se drugim interesima u mojoj karijeri i poslovima. Nekako dođe taj trenutak kad čovjek poželi neke druge izazove.

Katja - Eva

Dugododišnja sam članica "Factuma", najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije te HDFU (Hrvatskog društva fimskih umjetnika), ogranka režije. Bavim se umjetnošću od malih nogu, tako da ima već gotovo 40-ak godina aktivne karijere i to kroz različite oblike umjetnosti - izvedbene umjetnosti, video, film, likovna umjetnost i fotografija, a i puno pišem. U dvadesetima sam pokrenula festival mode pod nazivom "Fashion News" uz sajmove za kozmetiku I kosu "Hair style News" i "Cosmetic News".

Također, cijeli život pišem I volim pisati; tako sam pod psudonimom Eva Lucas izdala tri romana, koji se mogu naći u gradskim knjiznicama ili na internetu. Prvi je bio "Pan American Highway" a slijedili su "Placida Curato" i "Henry Tools film". Napisala sam desetak komedija I monodrama, a imala sam sreću što sam radila s mojim "Mrki teatrom" u Gradskom kazalištu Poreč te premijerno izvela šest naslova svojih komedija. Volim jako fotografirati, a kako sam po struci kiparica i modna fotografkinja, sve što je oko mene inspirira me na različite načine, pa često to prezentiram u drugačijim formama. Uživam u tome. Nikada mi nije bila dovoljna samo jedna umjetnička perspektiva, nazovimo to tako. Volim se različito izražavati u umjetnosti. Ovisi kako se osjećam - a često se osjećam različito. Ponekad je to fotografija, ponekad koreografija, ponekad scenografija ili kostimi s naglaskom na fashion design. Ponekad film ili video. Ponekad riječ. Ponekad, a zapravo je to često - više toga zajedno.

Kadar iz video uratka Katje Restović "Desire"Kadar iz videouratka Katje Restović "Desire"

Koje teme koristite u vašem umjetničkom radu?

- Ljudi i različiti transferi među njima. Emocije. Oduvijek me zanimao taj proces. Naravno, moja okupacija je uvijek u slojevima, nijansama. Tako posmatram sve oko sebe i tako razmišljam dok stvaram i radim. Uvijek ostavim "otvorenu" mogućnost da posmatrač čuje, vidi i osjeti "svoju" istinu. Moja poruka je prisutna i transparentna ali nikada nije nametnuta. Najvažnije mi je da moj uradak "dodirne" emociju posmatrača.

Koji je za vas najvažniji dio procesa u vašem radu?

- Za mene su to dva razdijeljena procesa. Prvi dio je dobra priprema, a drugi važan dio je editing tj. montaža. Volim sama montirati, a čak i dok se snima uradak, montiram "u mojoj glavi". Često u dogovoru s mojim snimateljem mijenjam scenarij, moju redateljsku ideju ili kadar upravo zbog potreba montaže. Meni je to krajnji stupanj režije, preciznije montaža je krajnji ishod moje ideje. U njoj, a naposljetku i postprodukciji - stvaraju se oni "završni" fini radovi koji onda pravilno zaokružuju cjelinu. Trenutak kad uđem u moj studio za montažu je kulminacija onoga što radim, stvaram. Jer, kada je čovjek sam i kad u svom miru može osluhnuti najjasnije nijanse, može vidjeti i osjetiti tempo kadra, udisaj glumca te može zaustaviti sve u najvažnijem trenu i ponovo ga pokrenuti, kad najmanje očekuješ. U mom studiju, potpuno zaboravim na vrijeme. To je za mene potpuna sloboda i maksimalan odmor, a ne rad. Mislim da tu najviše osjećam i "dajem" tj. ubrizgavam umjetnost – bilo čemu što u tom trenutku radim u mom studiju. Što se tiče pripreme, puno sam naučila od sjajnog Davida Russela čiji sam masterclass "The art of Storyboarding: Direct before you shoot" završila prije nekoliko godina. Inače David je jedan od najpoznatijih američkih umjetnika knjige snimanja, znan po radu na filmovima "Pirati s Kariba", "Anakonda", "Star Wars", "Batman" i drugima, i izuzetan edukator, prijatelj, motivator.

Kadar iz video uratka Katje Restović "Desire"Kadar iz videouratka Katje Restović "Desire"

Društvene mreže

Što mislite o umjetnosti danas a posebice, vezano za društvene mreže? Na koji ste način uključeni?

- To je zahtjevno i tesko pitanje oko kojeg se borim sa sobom i svojim kolegama posljednjih desetak godina. Sigurno je da je dostupnost i brzina, jednostavnost promocije i mogućnosti bilo koje socijalne mreže i medija - koje se pružaju posmatračima, izuzetno bitna, skoro pa egzistencijalna. Važno je i olakšavajuće da nam je sve tako blizu i na dohvat ruke. Ali, to je "mač s dvije oštrice". Puno se jednostavnije i lakše dogode greške, cenzure, čudne ponekad i zamagljene granice, kopije, plagijati. Slobodno se izražavati i nemati granice, pokazati to svima brzinom svjetlosti - zar to nije božanstveno? Gotovo svaki aspekt našeg života sada je diktiran društvenim mrežama kako bismo uopće komunicirali, držali korak sa svijetom, bili "prisutni" - usudila bi se reći, postojali. Ali kao što sam već rekla, odnos između ova dva svijeta je bar za mene, problematičan, ponekad me ljuti i kontraproduktivan je. Ali možda je i to izazov. Jer umjetnost u svim svojim aspektima, pa i socijalnim - treba biti izazov, zar ne?

S vašom agencijom Istria Casting radite na nekoliko projekata, među kojima su i strane filmske koprodukcije. O čemu se radi?

- Posljednjih šest godina aktivno sam uključena s agencijom Istria Casting u razne poslove sa stranim filmskim produkcijama I koprodukcijama za serije, filmove, reklame... Radili smo već s WarnerBrosom i tri sezone reality showa "First date’s hotel", nakon toga za Netflix nekoliko krimi serija, pa Slovačka, Slovenija, puno radimo i s Mađarima - što nije čudno, jer su tamo izvrsno opremljeni studiji za filmska snimanja, a Istra ima raznolike lokacije za snimanja, a ujedno im je to blizu. No, nemojmo se zavaravati da oni dolaze zbog prirodnih ljepota Istre. Naravno, i zbog toga - ali prije svega, stranim produkcijama je ovo tržište, a to znači hotelski smještaj, lokacije, dozvole, državne potpore, ljudski resursi i slično - trenutno cjenovno prihvatjivo, ali vidjet ćemo kako će se to dalje razvijati, vezano uz poskupljenja svega u Hrvatskoj.

U Istria Castingu imamo poseban department "fashion modelling" koji se bavi turističkim katalozima, TV reklamama i slično. Trenutno surađujemo na reklami na Krku za jednu srpsku produkcijsku kuću, jedan slovenski film koji se snima u okolici Umaga, jednu slovačku krimi-seriju te smo ustupili nekoliko modela za photoshooting turističkog kataloga koji ce se snimati u Crikvenici i na Pagu. Ovaj mjesec je posebno specifičan po naglim promjenama vremena, a to naravno nikako ne odgovara za setove, pa eto cijeli mjesec "selimo" dane snimanja. Znate, kad se radi o stotinjak statista nije jednostavno to sve uskladiti, ali kako to vec to dugo radimo, imamo veliko iskustvo i rutinu. Agenciju Istria Casting vodim s mojom sestrom Gordanom Restović koja je dugo godina isto tako vezana za poslove televizije i filma, a imamo sjajan tim suradnika iz Pule - Fabrisa Radina i Edvarda Mjedu te Poreča - to su Vanja Kajić i Patrick Darrer.

Svijest

Trenutno izlažete vaš video film "Desire" u Veneciji i Londonu...

- Da, rekla sam već na početku da sam u drugim izazovima i u tome beskrajno uživam. Ovog puta je to vizualna, likovna umjetnost. Evo baš sam se prije par tjedana vratila iz Venecije gdje sam izlagala rad na grupnoj izložbi koja se je odvijala se u Palazzo Albrizzi-Capello tijekom 60. Venecijanskog bijenala umjetnosti, pod nazivom "Consciousness - Anima Mundi Venice 2024.", a druga izložba je u Engleskoj, "London Contemporary 2024 - 12th Edition, Elements - Contemporary Art Space, London N1 5LG". Otvorenje ce biti 21. lipnja i evo upravo sam u pripremama za put u London.

Izlažem video rad "Desire", koji je vrlo aktualan i blisko vezan za temu izložbe "Consciousness" (svijest). Naime, rad je nastao u trenutku kada je cijeli svijet povijesno po prvi puta bio kompletno zatvoren i blokiran. Nemogućnost dodira i nemogućnost bilo kakvog kontakta među ljudima, prijateljima ponekad i obiteljskim vezama, ljubavnicima bilo kojeg spola ili rodne opredjeljenosti - uzburkala je do krajnjih granica i maksimalno prodrmala, probudila svijest na nekoliko nivoa.

Rad "Desire" koji predstavljam na izložbi transparentno pokazuje temelj mog pristupa filmskim i video ostvarenjima. Likovnost kadrova u komparaciji s istrzanom, distorzičnom glazbom pojačava i umnožava jedna te ista tema – poljubac. Izmjenjuju se samo subjekti tj. akteri priče. Poljubac (želja) se kao template ponavlja u beskonačnost. Jako me zanima koje će to emocije probuditi kod posjetitelja sada kada to više nije, nazovimo to, "zabranjeno". Ali tema je i dalje vrlo aktualna, u skladu s današnjim spolnim ili rodnim opredjeljenjima – tako da je pitanje je li ili nije zabranjeno i može li se, smije li se išta braniti, jesmo li ili nismo slobodni i postoji li svijest o tome - postaje potpuno nova tema i izazov.

Iza kulisaIza kulisa

Na čemu sad radite I koji su bliski planovi u budućnosti?

- Želim završiti novi roman koji pišem po mom scenariju za dugometražni film " Vrata Iskupljenja". Pripremam I samostalnu izložbu fotografija "Urban" koja će krajem godine tranzitirati u Berlin, Paris i Barcelonu. Trenutno aktivno planiram dokumentarni film koji ću nadam se, snimati ove zime u Maroku. Ali nisam ničim opterećena, kako bude - biti će. Dan po dan. Dokle god uživam, smiješim se dok radim, moja misija i cilj su ispunjeni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter