jedva čekamo! 

Novi film Rajka Grlića "Svemu dođe kraj" otvara ovogodišnji Pulski filmski festival. Filmska ekipa se odrekla honorara kako bi ga dovršili 

| Autor: Hina
(Foto: HAVC)

(Foto: HAVC)


Svjetska premijera novog filma Rajka Grlića "Svemu dođe kraj", koji sam redatelj naziva "ljubavnom pričom umočenom u hrvatsku stvarnost" otvorit će ovogodišnji Pulski filmski festival, koji će se s 22 filma u natjecateljskom programu održati od 11. do 18. srpnja.

Grlić je prije točno 50 godina na tom festivalu predstavio svoj debitantski film "Kud puklo da puklo", a i danas mu je pulska Arena najdraže mjesto za prikazivanje filmova pa se, rekao je, dao nagovoriti da svoj novi film tamo premijerno prikaže iako njegovi prodajni agenti zbog ostalih festivala time baš i nisu bili sretni.

Radnja tog ljubavnog trilera koji "se događa sada i ovdje", a za koji je Grlić scenarij radio sa svojim vjernim suradnikom Antom Tomićem, prati uspješnog advokata koji se sukobljava s klijentom, jednim od najbogatijih hrvatskih poduzetnika. 

"Scenarij smo radili jako dugo, dvaput smo pali na fondu i želio sam odustati jer mi se nakon nagrađivanog 'Ustava RH" činilo uvredljivim da te ponovno šalju u osnovnu školu",  rekao je Grlić u četvrtak na konferenciji za novinare u Kaptol Boutique Cinema, gdje je film predstavljen.

Tomić ga je nagovorio da ipak još jednom pošalju scenarij na natječaj i taj su put prošli, no kako se sve događalo nekoliko mjeseci prije lockdowna, sve se usporilo.

"Ipak imao sam malu i fantastičnu ekipu ljudi koji su dali sve od sebe. Radili smo u velikom veselju, tih 30 dana nije pala nijedna teška riječ i glatko smo prolazili kroz film iako ga je s puno lokacija bilo teško bilo snimati", rekao je.

Po njegovim riječima, unatoč njegovih 77 godina na snimanju koje je trajalo po cijele dane tijelo ga nije izdalo, no žalostan je što je danas u Hrvatskoj tako teško snimiti film, pa je možda ovo i njegov posljednji film.

"Kad završite film uvijek mislite da više nećete imati snage ponovno krenuti u sve to u uvjetima koji su na rubu nedostojnog, ja sam za ovaj film prosio za sve, za prostore i ostale. Ovo više nije dostojna profesija", istaknuo je.

Kaže kako se divi 'klincima' koji danas imaju hrabrosti ući u taj svijet. "Ja si to mogu priuštiti, to je privilegija no postalo je jako teško. Svaki film koji se ovdje završi znači da je u njega uložen veliki trud, ali je i veliko veselje", ustvrdio je.

U filmu glume Živko Anočić, Jelena Đokić, Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, a u ostalim ulogama su Ksenija Marinković, Srđan Grahovac, Katarina Bistrović Darvaš, Marina Redžepović i drugi.

Odrekli se honorara

Kako navodi redatelj za 24 sata, nije bilo dovoljno novca i samo smo s odricanjem honorara mogli završiti film, kaže nam Grlić. Legendarni redatelj s posljednjim filmom 'Svemu dođe kraj' otvara 71. Pula film festival. 

- Ovo je prvi put da sam se odrekao honorara. Svašta čovjek u starosti doživi - s osmijehom zaključuje.

Novost festivala predotvaranje, za koje je odabran film "Šlager"

Umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek rekao je da će, kako bi se što više iskoristio vikend i moglo pogledati što više filmova, festival imati i predotvaranje, 11. srpnja, filmom "Šlager" Nevija Marasovića, svojevrsnom posvetom ljudima koji rade filmove.

"U natjecateljskim programima prikazat će se 22 filma, od čega 11 hrvatskih i isto toliko hrvatskih manjinskih koprodukcija, a projekcije će biti od 10 ujutro do 2 sata u noći", najavio je.

Janko Popović Volarić, koji glumi i u filmu otvaranja i predotvaranja, rekao je da Grlićev film još nije vidio, no scenarij je briljantan. "Kao ekipa svi smo se osjećali sigurno u Rajkovim rukama, cijelo snimanje bilo je krasno, a vjerujem da će takav biti i  film", dodao je.

Direktorica razvoja scenarija United Medije Nataša Buljan predstavila je novopokrenutu međunarodnu scenarističku radionicu i pitching TV serija “Make the Scene!”, za koji su pristigle rekordne 83 prijave, a odabrano je njih šest iz Bugarske, Srbije i Hrvatske.

"Prijavljeni projekti bili su žanrovski jako različiti, ali jako kvalitetni pa je predselekcijski žiri imao jako težak posao. Radionica ima dva modula, a pobjednik će dobiti 10 tisuća eura nagrade", istaknula je.

U konkurenciji 71. izdanju Pulskog filmskog festivala festivalu od hrvatskih produkcija bit će još "Božji gnjev"  Kristijana Milića, "Frka"  Svebora Mihaela Jelića,"Bosanski lonac" Pave Marinkovića, "Naša djeca". Silvestra Kolbasa, "Proslava" Brune Ankovića, "Slatka Simona" Igora Mirkovića, "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić, "Žena s gumenim rukavicama" Marija Šuline i "Šalša" Dražena Žarkovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter