u Ližnjanu

Festival "Treća koza": Otvara se Muzej odbačenih predmeta

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Matija Lipar)

(Snimio Matija Lipar)


Treća koza i ove godine poziva publiku da uroni u čaroban svijet umjetnosti kroz festivalske programe performansa, predstava i radionica za djecu, umjetničkih rezidencija i međunarodnih umjetničkih programa, izložbi i predavanja. Festival se ove godine u svom trećem izdanju održava na raznim lokacijama u Općini Ližnjan u razdoblju od 30. svibnja do 1. lipnja.

- Prvi dan festivala otvaramo Muzej odbačenih predmeta u Društvenom domu Ližnjan. Potražite naš privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta i donesite nam jedan predmet koji odbacujete i ispričajte nam priču o predmetu. Važno: jedna osoba donosi jedan predmet. Večernji program čini izložba prikupljenih predmeta, uz prigodni izvedbeni program u sklopu kojega tražimo nove vlasnike za odbačene predmete.

Muzej odbačenih predmeta kroz neobične eksponate nudi novo razumijevanje svakodnevnih stvari, a u Ližnjanu se provodi u suradnji s Pula Herculaneom koji sljedeći festivalski dan pripremaju prezentaciju funkcioniranja reciklažnih dvorišta te sigurnog zbrinjavanja otpada. Jutarnji program drugog dana festivala rezerviran je i za dječji program. U suradnji s Dječjim vrtićom Bubamara u Ližnjanu održat će se predstava i radionica Kazališne družine Susret (Nikolina Odobašić i Marijan Josipović). Predstava se bavi pitanjima tolerancije, prijateljstva i naposljetku, ljubavi.

Na radionici s umjetnicima nakon predstave istražite izvedbene potencijale različite žonglerske rekvizite (loptice, poi, maramice) te osnovne elemente aktivnog akrobatskog tijela u izvedbenom prostoru. Tokom dana zavirite u Atelijer Zvona i Nari i pogledajte inspirativnu izložbu »Ulov« Ognjena Rađena i pokušajte odgovoriti na pitanje ima li razlike između ribara i umjetnika te saznajte kako su razbacane kašete na plaži kod umjetnika pobudile sasvim iracionalno uzbuđenje, najavljuju organizatori.

Večernji program drugog dana donosi predstavljanje rezultata umjetničke rezidencije (Luka Barešić, Roko Nakić, Irena Boćkai, Martina Vlahov) performansom koji je inspiriran odnosom filozofa i njegovog kućnog ljubimca. Nakon izvedbe slijedi predavanje i razgovor s umjetnicima koji moderira Leo Rafolt, istaknuti teoretičar i stručnjak u polju izvedbenih studija, kazališta i suvremenih izvedbenih praksi.

(Snimio Matija Lipar)(Snimio Matija Lipar)

Umjetnica u rezidenciji Ana Katulić/Olga Vidačević, u subotu ujutro uvest će posjetitelje u ekologiju uma i ponuditi alate kojima oponašajući i razumijevajući prirodne procese i pojave možemo stvoriti potreban prostor za nove ideje i kreacije. Kroz osobno, unutarnje putovanje izvođačica se radom pokušava približiti pitanjima međupovezanosti, održivosti i kolektivne odgovornosti. U večernjem dijelu programa posljednjeg dana festivala predstavljaju se rezultati međunarodne umjetničke rezidencije. Umjetnice Monika Matošević, Ronja Ritter i Line Guld Hedegaard Pedersen (Two Flats Theatre) otkrivaju genius loci Ližnjan, kreirajući komad političkog teatra s temom ratnih sukoba u različitim vremenima. Slijede tri solo performansa koje će izvesti Tanja Ruta Grgić, Vladimir Butković i Hela Grgić. Izvedbe su inspirirane tekstovima Virginije Woolf, Rilkeovim »Devinskim elegijama«, odnosno trenutcima u životu koje prepoznajemo kao značajne ili ne.

(Snimio Matija Lipar)(Snimio Matija Lipar)

Od 2021. godine Udruga Trećeprostor organizira festival u Ližnjanu fokusirajući se na izvedbe, nove medije i interdisciplinarne projekte koji se bave ekološkim pitanjima. Koncipiran je kao umjetnički odgovor na klimatske promjene i ekološku krizu kojoj svakodnevno svjedočimo, s ciljem poticanja fenomenološkog, ekološkog i etičkog razumijevanja našeg odnosa s prirodnim svijetom.

Festival se održava uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija RH i Općine Ližnjan i uz podršku Turističke zajednice Ližnjan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter