MEĐUNARODNI SKUP "Iz istarske glazbene riznice"

O glazbenim praksama u Puli šezdesetih godina: Bolje čuti dobar šlager nego lošu simfoniju

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Katedra Čakavskog sabora za glazbu u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti organizirala je 10. Međunarodni znanstveno-stručni skup ‘’Iz istarske glazbene riznice’’ čija ovogodišnja tema nosi naslov ‘’ISTRAživanje glazbenih pojavnosti: povijest, teorija, podučavanje’’. Skup je otvoren u petak u dvorani »Slavka Zlatića« pulskog Sveučilišta.

- Usavršavanje je jako bitno i važna je i ta sinergija između profesora i studenata. Svakako je pohvalno i hvalevrijedno da se taj skup održava već niz godina, uvijek sa zanimljivim temama i predavanjima. Posebno me veseli da se skup održava isti dan kada i festival zavičajnosti, što dokazuje da puno vodimo računa o zavičaju, njegovoj kulturi i posebnostima prenoseći sve to na mlade, rekao je županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

Predsjednica Katedre Čakavskog sabora za glazbu Novigrad Dajana Miloš Uzelac, koja se obratila video-vezom navela je da je ovaj skup iz muzikološkog postao interedisciplinarni te da nema teorije bez prakse, a drago joj je i da su zastupljene i teme iz muzikoterapije.

Raznoliki aspekti

- Drago mi je da tu sudjeluju glazbeni pedagozi i oni koji se bave povijesnim glazbenim temama, ispreplićući na taj način raznolike aspekte bogate glazbene baštine, navela je Dajana Miloš Uzelac.

Izv. prof. dr. sc. Ivana Paula Gortan Carlin, koja je pokrenula tu manifestaciju, prisjetila se početka svega, znanstvenog aspekta s temama posvećenim Zlatiću, Smaregli, Dallapiccoli i Milottiju.

»Ključ uspjeha u tvojim je rukama: glazbenopedagoška pitanja i (poneki) odgovori« glasilo je uvodno predavanje prof. dr. sc. Sabine Vidulin, gdje je bilo govora, između ostalog o važnosti suradnje cijele glazbene vertikale te o stanju u glazbenom odgoju danas.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Među brojnim istarskim izlagačima, u svome predavanju izv. prof. dr. sc. Dijana Drandić, izv. prof. dr. sc. Ivana Paula Gortan Carlin i Ana Glasnović, univ. bacc. mus prezentirale su »Čakavsko narječje kao dio kulturne baštine u nastavi Glazbene kulture«, gdje je istaknuta važnost korištenja tradicijskih napjeva na čakavskom narječju kao poticaja osnaživanja glazbenog i kulturnog identiteta učenika.

Prof. dr. sc. Lada Duraković u svome izlaganju kazala je da »bolje je čuti dobar šlager nego lošu simfoniju«, osvrćući se pri tome na popularnu glazbu u Puli u šezdesetim godinama prošloga stoljeća.

Izlaganje je fokusirano na neke od ključnih točaka diskursa kulturne politike o popularnim glazbenim praksama u Puli šezdesetih godina prošlog stoljeća, putem analize novinskih članaka, arhivske građe te korištenjem metode usmene povijesti.

- Tako je primjerice Nello Milotti redao uspjehe i na zabavno-glazbenom području. Početkom 1960-ih osnovana je prva rock and roll grupa, a sredinom desetljeća počele su se organizirati gitarijade.

Izlaganje doc. dr. sc., mr. art. Tamara Jurkić Sviben i Marijane Komljenović, umjetničke savjetnice bilo je posvećeno Janu Vlašimskom, hrvatskom skladatelju i zborovođi češkog podrijetla (Všeň, Češka 22. svibnja 1862.- Virovitica, 13. travnja 1942). Uvidom u njegove sačuvane notne materijale moguće je zaključiti da je riječ o koračnicama, valcerima, mazurkama, te raznim karišicima za gudačke, puhačke i miješane amaterske sastave kao i zborskim svjetovnim i crkvenim pjesmama.

Studentica glazbene pedagogije Martina Kurelić i Lada Duraković osvrću se na hodogram operne sezone u Areni 1976. godine.

Aktivne tvrtke

- U siječnju 1976. godine, Izvršni je odbor Samoupravne interesne zajednice u području kulture Općine Pula odobrio financiranje novog projekta u pulskoj Areni, pod nazivom »Dani opere i baleta« koji se trebao održavati svake godine sredinom kolovoza. Prema najavama organizatora, Koncertne direkcije Zagreb i Istarske scene, cilj ambiciozno zamišljenog opernog festivala bilo je osmišljavanje manifestacije koja će kvalitetom i razinom izvedbi moći parirati renomiranim opernim sezonama u veronskoj Areni.

Za programsku realizaciju i prilagodbu Arene izvedbama utrošeno je više od šest i pol milijuna dinara. Financijskim sredstvima i kreditima sezonu su poduprli brodogradilište Uljanik, Istra-građevno, Tehnomont, Vodovod, Elektroistra i druge tvrtke. Na programu su toga ljeta bili Verdijev »Trubadur«, rock opera »Gubec beg« i Zajčev »Nikola Šubić Zrinski«, navodi.

Mr. sc. Branko Radić i Ivana Paula Gortan Carlin uz Stelu Šuvaković, univ. bacc. praesc. educ. posvetili su se pak metodičkom pristupu obradama međimurskih narodnih pjesama u kontekstu odgoja djece.

Manifestacija se nastavlja u subotu u Novigradu, a odvija se uz financijsku potporu Istarske županije, Grada Novigrada i Turističke zajednice Grada Novigrada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter