MONTE LIBRIĆ

FOTOGALERIJA / Treći sunčan dan izmamio je brojnu djecu predškolske dobi i školarce na festival dječje knjige

| Autor: Vanesa Begić


Sunčani dan izmamio je još brojnije grupe djece predškolske dobi i školarce da posjete Monte Librić. Krenulo je odmah ujutro predstavljanjem knjige »Liza i hotel profesora Magnolije«, što je novi roman Vanje Obad koji je ilustrirala Branka Hollingsworth, a objavila Iris Illyrica. Luckasta, ali u pozitivnom smislu poput Pipi Duge Čarape, hrabra kao Harry Potter, je i desetogodišnja Liza, neobična i neustrašiva djevojčica raščupane kose s dvjema različitim čarapama.

Izrađivali haljine

Na Harryja Pottera nadovezao se i Vedran Batušek koji je održao pravu, kako je najavljena, »bitku znanja« o Harryju Potteru, namijenjenu učenicima trećih i četvrtih razreda osnovnih škola.

Potom je uslijedio tematski blok posvećen Tatjani Pokrajac-Papucci. Kreativna radionica »Haljina za kraljevnu« nadovezuje se na predstavljanje slikovnice »Kraljevna u paučinastoj haljini« ove poznate istarske autorice za djecu. Djeca su, naime u tradicionalnoj japanskoj origami tehnici pod vodstvom književnice izrađivali papirnate haljinice u koje su potom ‘’odjenule’’ kraljevnu.

Naime, njezina nedavno objavljena knjiga »Kraljevna u paučinastoj haljini«, koju je ilustrirao David Ivić, a objavio Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika predstavljena je učenicima OŠ Vidikovac, onima iz pazinskog vrtića »Olga Ban« i pulskim mališanima iz »Vjeverice«. Uz sjajnu interakciju s najmlađima, autorica kroz ovu slikovnicu govori o važnosti dobrote, kao i o unutarnjoj ljepoti i skromnosti. Knjiga promiče općeljudske vrijednosti, što je autorica, u vrlo dinamičnom predstavljanju s djecom, sjajno prikazala.

Vrlo je dobro posjećena bila i prezentacija slikovnice pjevačice i spisateljice Mile Elegović »Vrabica Hrabrica« uz ilustracije Ane Despot, a objavljena je u izdanju zagrebačkog Profila.

Djeca su se sjajno uklopila u tu interaktivnu prezentaciju, čitajući lako pamtljiv tekst ove autorice gdje je govora o raznim oblicima »šefovanja«, kako hodaju šefovi, kako se izboriti za sebe, kako je nužno braniti i podupirati nekoga tko je sam, o važnosti slušanja svoga srca, napuštanju, osjećaju pripadnosti, sve to na djeci primjeren način.

Ritmična je to priča o hrabrosti, pravednosti, suprotstavljanju zlu i zauzimanju za sebe.

Održana je i likovna radionica »Mala hrabrost zamijeni strah« pod vodstvom likovnog umjetnika Dominika Vukovića, koja se tematski odnosi na slikovnicu »Ništa strašno« Ivane Đule i Milice Sinkauz, a koju je Vuković ilustrirao.

Likovnim radom u toj radionici »razbijao« se strah, te ukazivalo djeci na kontrolu strahova i kako neke stvari ipak nisu tako strašne.

Zabavna je bila i »Mića štorija o Divić-gradu«, gdje su prisustvovala djeca iz drugih razreda Osnovne škole Veli Vrh. Igrokaz je to i u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, a vile su bile knjižničarke Tijana Živko i Matea Radolović. Ovaj se program temelji na slikovnici »Mića štorija o Divić-gradu« koja je objavljena u nakladi Osnovne škole Dr. Mate Demarina Medulin, a uredile su je Martina Jakovčić i Jasminka Zović, učiteljice u toj školi.

Glazbena priča

Svakako je vrlo zanimljivo bilo i gostovanje Lucije Stanojević. Čudnovata dama, kako je opisana, »Trema« njezina je slikovnica koju je ilustrirala Katarina Matković, a objavljena je u nakladi Mozaik Knjige. Priča počinje kada posve neočekivano, nasred obasjane pozornice, djevojčica Lika upozna nestašnu i nepredvidljivu Tremu.

Večer prije održan je glazbeni performans ove autorice »Zika Zika Muzikaaa!«, što je u biti zabavna, poučna, simpatična interaktivna koncertna priča/predstava koju samostalno izvodi ova violinistica i glazbena pedagoginja. Koristeći jednostavne i zabavne zagonetke, pjesmice i brojalice, uz bujnu, razigranu maštu, uvodi djecu u svijet glazbe, dajući mogućnost djeci da i sama stvore taj svijet. Šuma tu postaje multikulturalni svijet gdje postoji ljudi koji su međusobno vrlo različiti.

»Kako zvuči duga? Vole li pauci pjevati? Može li naše tijelo proizvoditi tonove?«, neke su od pretpostavki na kojima se temelji ova glazbena priča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum