hrvatski književnici u BiH i Vojvodini

Opasnost od jezične asimilacije Hrvata u Srbiji vrlo je ozbiljna

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i Zavod za kulturu vojvođamskih Hrvata te Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski DHK predstavili su svoja izdanjau ponedjeljak u sklopu Dana hrvatske knjige.

O izdanjima su govorili književnici Mirko Ćurić, Branka Primorac, Katarina Čeliković i predsjednik DHK HB Ivan Baković.

Čeliković je istaknula da su hrvatski velikani, kao što su Ivan Antunović, Blaško Rajić, Balint Vujkov zapisivali u svojim djelima da je narod u jeziku živ.

 Ocijenila je da je opasnost od jezične asimilacije Hrvata u Srbiji vrlo je ozbiljna. Stoga je zaštita hrvatskoga jezika i autohtone bunjevačke i šokačke ikavice u Srbiji, kao dijela hrvatske nematerijalne kulturne baštine, prioritetni zadatak, napomenula je i dodala da je važno institucionalno pristupiti zaštiti jezika i dijalekta.

Naglasila je da su očuvanje ikavice – starijega (šokačkoga) i mlađega (bunjevačkoga) ikavskoga dijalekta važni za opstanka hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini, u Srbiji.

Nakladnička djelatnost, smatra, najčešće je plod istraživanja. Knjigu promatram kao kulturni proizvod kojemu se mora posvetiti ozbiljno vrijeme i ozbiljni suradnici, napomenula je i dodala da se godišnje objavljuje najveći broj knjiga i periodičnih izdanja. 

To znači, naglasila je, da se prosječno publicira tridesetak naslova monografskih publikacija i petnaestak periodičnih. Od 2003. kontinuirano pratimo ovu produkciju i možemo donijeti neke zaključke, rekla je i dodala da u sadržajnom, jezičnom i tehničkom smislu knjiga dobiva na kvaliteti. 

Smatra da je najveći broj knjiga plod nekoliko većih nakladnika kao što su Hrvatska riječ, Hrvatska čitaonica Kulturno društvo Ivan Antunović itd. Ocijenila je i da su premalo vidljivi na književnoj sceni u Vojvodini, Srbiji te da nije nije mnogo bolje ni u Hrvatskoj.

Predsjednik DHK HB Ivan Baković podsjetio je na nakladnu djelatnost DHK HB. Dodao je da Društvo objavljuje časopis Osvit, u kojem pišu renomirani književnici i književni kritičari.  

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater