Antički motivi oživljavaju puste zidove

Augustov hram na pulskom Forumu ponovo ugošćuje izložbu "Nalazište" sarajevske umjetnice Lale Raščić

| Autor: Ian Tataj
Izložba ostaje postavljena do 30. lipnja (Arhiva Glasa Istre)

Izložba ostaje postavljena do 30. lipnja (Arhiva Glasa Istre)


Augustov hram na pulskom Forumu ponovo ugošćuje izložbu »Nalazište« (The Dig), Lale Raščić. Svjetlosna instalacija oživljava puste zidove interijera hrama, koji je nekoć bio mjesto kulta cara - Augusta i božice Rome, kroz projekcije raznih antičkih simbola i motiva; lica, oči i sličnih. Izložba je već bila postavljena prošlog rujna, da bi ostala ondje sve do 31. listopada. Za građane Pule je obilazak izložbe, kao i ulazak u Augustov hram, besplatan po predočenju iskaznice, dok svi ostali plaćaju uobičajen iznos od 2 eura za obilazak Hrama.

Izložba »Nalazište« je zaključna postaja višegodišnjeg projekta »Gorgo«, sarajevske umjetnice Lale Raščić, a tematizira Gorgonu, mitsko čudovište ali i »žrtvu nasilja«, kako tvrdi umjetnica. Od triju Gorgona, smrtna Meduza čiji je pogled pretvarao u kamen je postala simbolom pobjede čovjeka/heroja nad nepoznatim u klasičnom smislu, a Raščić ju vidi i kao svojevrsni simbol otpora, borbe i boja.

Izvedeni u formi reflektirajućeg zlatotiska na staklu i pokrenuti svjetlosnom intervencijom, objekti u prostoru hrama prizivaju kazališta svjetla i sjene, gradeći priče o drevnim i skrivenim moćima i snazi koja iz njih proizlazi. Putem svjetlosne i skulpturalne intervencije umjetnica u reprezentativni, javni prostor dovodi zaboravljene, potirane i podčinjene ženske likove.

U prethodnom je navratu, prošle godine, umjetnica Lala Raščić izložbu u Augustovom hramu otvorila osobno.

- Nevjerojatna mi je čast da izložim taj svoj rad u građevini koja je građena u ono doba kada su se pravila djela i rađale misli koje mene danas inspiriraju. Već desetljeće u svom radu nalazim nadahnuće u grčkoj i rimskoj antici, u mitologiji i u približavanju te mitologije, možda čak i u njenom problematiziranju u odnosu na današnji trend, današnje misli, današnji zeitgeist.

Isto tako pokušavam te forme iz antike nekako osuvremeniti kroz jedan interdisciplinarni i multimedijalni pristup. Izložba je svjetlosna, sastoji se od objekata koji su korišteni i da reflektiraju svjetlo pa je to neka objektno-svjetlosna instalacija. Mislim da smo ovim radom napravili jedno sortiranje tih deep timea i nekako smo sortirali tu povijest vertikalno, posebice ovaj rad u ovakvom objektu, kazala je Raščić otvarajući izložbu, kazala je tada, a ovoga puta je izložba postavljena bez pompe i otvorenja, i biti će u Hramu do 30. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater