Galerija hdlu-a istre

Otvorena grupna tematska izložba raznih autora: U svakoj kapi vode skriva se priča o životu

| Autor: Nina Petrović


U prostorima Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre svečano je otvoren selektirani tematski projekt "Voda", pod vodstvom mladog, ali svestranog umjetnika i kustosa Marka Šircela. Glavna nit, vodilja ove izložbe jest upravo ono esencijalno za ljudski rod, jedan od četiri elemenata bez kojih život na ovoj planeti ne bio moguć. Izložba je posvećena "tekućem zlatu", drugim riječima, vodi.

Izvanredan spoj

Voda, ta bezbojna tvar bez mirisa i okusa te izvanredni spoj koji se sastoji od dva atoma vodika i jednog atoma kisika (H2O), ima nezamjenjivu ulogu života na Zemlji i nedvojbeno je jedan od najdragocjenijih resursa poznatih čovječanstvu. Svi živi organizmi ovise o vodi za svoj opstanak. No, osim svoje egzistencijalne uloge u biologiji, voda također igra ključnu ulogu u oblikovanju našeg okoliša, bila je također pokretačka sila razvoja ljudske civilizacije, a oduvijek i inspiracija za umjetnike.

Kao što sam kustos, Mark Šircel, poručuje umjetnicima: "U svakoj kapi vode skriva se priča o životu, prilagodbi te otpornosti i međusobnoj povezanosti, pa neka isto tako vaši umjetnički radovi odražavaju vaše viđenje vode, vašu istinu!" Tehnike radova zastupljenih autora su zaista različite, od akvarela, tuša na papiru, suhih pastela, skulptura, pa sve do digitalnog printa, gipsa, keramike, željeza te kombiniranih tehnika.

Izloženi artefakti radovi su sljedećih autora: Filipa Anića, Daniele Battisti, Davorke Borić, Stele Brkanić, Ivne Bruck, Edite Burburan, Jessice Gobert, Dinke Grlić, Branka Gulina, Igora Gustinija, Pamele Ivanković, Vanne Janković, Anje Jelavić, Željka Jerneića, Koraljke Jukić, Daria Jurjevića, Vande Jurković, Mije Kešelj, Kristine Kinkela Valčić, Bojana Kiskog, Branka Kolarića, Gordane Lenić, Lade Luketić, Kate Mandarić Erceg, Milana Marina, Jelene Martinović, Jadranke Ostić, Izabele Peculić, Tanje Pećanić, Erike Peran, Lucije Petrović, Monike Petrović, Anite Pilat, Nataše Rašović Bodiš, Nikole Ražova, Branke Riđički, Stjepka Rupčića, Mirte Savani Profeta, Silvije Sikavice, Sanje Simeunović Bajec, Jasenke Smrekar, Mirjane Spajić Butorac, Ive Starac, Ive Štefanac, Adrijane Šuran, Noela Šurana, Mirjane Tomašević Dančević, Zlate Tomljenović, Ive Višković, Matilde Zanini, Mateje Zeman, Rosane Zupičić Smoković i Breze Žižović.

Mark Šircel rođen je 2000. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, odjel za slikarstvo, stekao je titulu diplomiranog slikara. Zatim odlazi na magisterij smjera Medija, medijske produkcije i novinarstva, gdje trenutno i studira. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, bio dijelom raznim umjetničkih radionica, festivala te sudjelovao na mnogobrojnim umjetničkim projektima i programima. Član je HDLU-a Istre.

Priroda vode

- Na ovoj selektiranoj grupnoj izložbi umjetnici iz različitih sredina i dijelova Hrvatske okupili su se kako bi istražili kompleksnu prirodu vode, iz svoje jedinstvene perspektive i umjetničke izričaje. Kroz svoje radove autori progovaraju o samom pojmu vode i prezentiraju svoja razmišljanja i svoje viđenje o vodi i sve to kroz različite medije. Neki su svoje viđenje vode prikazali realistično, a neki su, s druge strane, usredotočili se na apstraktiranje vode. Voda je danas zapravo egzistencijalni pojam te je eliksir života i obuhvaća beskonačan spektar značaja. Ovaj selektirani tematski projekt zaranja u višestruko značenje vode i dotiče se njezine biološke i društvene uloge, pojašnjava Šircel.

Na pitanje kakvo razmišljanje ima o budućnosti vode na planeti, Šircel odgovara: "Ja sam po prirodi optimist, ali što se tiče pitanja vode, mislim da sam ipak malo pesimističan. Kroz svoje autorske radove progovaram o ekološkim temama i suodnosu čovjeka i prirode i kako je to povezano. Mislim da se zaista trebamo brinuti o tome, našim hidrosferama, našim vodama, morima, rijekama, jezerima, vodama stajaćicama itd. Ekološkim ubojstvima prirode, ekocidom, vode se uništavaju te mislim da je to zapravo podkontekst ove izložbe, tako da je jako bitno o tome progovoriti javno", zaključuje Šircel.

Ova se izložba može razgledati do 3. svibnja u radno vrijeme galerije HDLU-a Istre u Zagrebačkoj ulici, odnosno od ponedjeljka do petka od 9 do 15, a utorkom i četvrtkom i od 17 do 19 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater