Od "Sicilijanske pastorale" do "Czardasa"

Japansko-hrvatski violinistički par u pulskoj glazbenoj školi

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


U sklopu obilježavanja Dana pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova nastupio je izvrstan violinistički par SHIVA. SHIVA je skraćenica od Sho i Ivana, imena dvoje umjetnika (Sho Akamatsu i Ivana Duvnjak Akamatsu) koji su svoj privatni odnos pretočili u profesionalni glazbeni sastav.

Dobra kombinacija

Djeluju kao predavači i koncertisti. Ivana je završila i solo pjevački odjel te nastupa na mnogim pozornicama. Sho je eminentan i vrhunski violinist. Ovaj japansko-hrvatski par održao je dvodnevni seminar u pulskoj školi koja ima jaki gudački odjel i vrijedne rezultate svojih učenika već priznatih na domaćoj sceni.

Koncert je na repertoaru imao popularne i filmske skladbe, a Ivana se predstavila i kao pjevačica, oduševivši posebno s izvedbom pjesme »Caruso«, gdje je pokazala vrlo dobre vokalne sposobnosti.

Veliku pripomoć, kako u realizaciji koncerta, kako u programu u ulozi korepetitorice, pružila je i talentirana pijanistica, profesorica iz pulske glazbene škole Veronika Ravlić, koja je svoju klavirsku karijeru gradila kao iznimna studentica i dobitnica mnogih respektabilnih nagrada.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Na repertoaru su bila poznata djela, zanimljiva na taj način i široj publici u ljepoti i dojmljivosti izvedbe.

Bio je tu zastupljen G. F. Händel; izveli su djelo »Sonata za dvije violine i klavir u g-molu, op.2«, Nino Rota i njegova nezaboravna »Sicilijanska pastorala« iz legendarnog filma »Kum«, J. Horner temom »Ludlowsa« iz filma »Legenda o jeseni«, čuveni Dimitrij Šoštaković i »Pet komada za dvije violine i klavir«, kao i R. Lovland i tema iz filma »Pjesma iz tajnog vrta«. Uvijek vrlo moćno djelovao je »Caruso«. Zatim su tu bili Rolf Løvland i »Nocturne« te Montijev »Czardas za dvije violine i klavir«.

Skladbe jesu, posebice Handelova i Šoštakovičeva, vrlo zahtjevne i s tehničkog gledišta, što nije predstavljalo poteškoće ovim uigranim glazbenicima, a Veronika Ravlić bila je više od korepetitorice - vješta, diskretna, a opet iznimno važna karika.

- Škola potvrđuje da je kulturno-umjetnički punkt grada, tvornica kvalitete i kulturnog sadržaja, promišlja i osnažuje glazbeni program, visoko kvalitetan za usmjeravanje mladih te čuva i njeguje reputaciju važne odgojno-obrazovne institucije već punih 75 godina, veli ravnateljica škole Romana Vuksan Zuban.

Nagrađeni violinisti

Sho Akamatsu – violina, rođen je u Osaki 1986. godine. S petnaest godina dobitnik je japanske državne stipendije za studij violine u Beču, u klasi renomiranog violinističkog pedagoga prof. Leonida Sorokova. U istoj klasi diplomirao je 2010. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nakon čega upisuje usavršavanje u Beču, također u klasi prof. Sorokova. Dobitnik je brojnih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, u kategorijama solo violina i komornih sastava. Kao koncert-majstor vodio je Zagrebački festivalski orkestar i Simfonijski orkestar Mostar.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Ivana Duvnjak Akamatsu – violina i sopran, osnovnu i srednju violinsku školu završila je u Osijeku, u klasi prof. Eve Hühn, pri čemu je osvojila brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Violinu je diplomirala 2009. godine u klasi prof. Anđelka Krpana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2021. godine magistrirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesorice Vlatke Oršanić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini