animafest zagreb

Phil Mulloy dobitnik Nagrade za životno djelo

| Autor: Hina
Ilustracija (Animafest Zagreb)

Ilustracija (Animafest Zagreb)


Dobitnik ovogodišnje Nagrade za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb britanski je majstor satire i groteske Phil Mulloy, priopćeno je u četvrtak.

Nagrada će mu biti uručena na svečanom otvorenju Animafesta, koji se održava u Zagrebu od 3. do 8. lipnja.

Phil Mulloy (1948.), velikan britanske i svjetske animacije, započeo je svoj stvaralački put slikarskim i filmskim obrazovanjem, radeći uspješno i na igranom filmu prije nego se specijalizirao za prepoznatljivo minimalističke, groteskne i neobično duhovite animirane filmove.

Stekavši ugled i animirajući za utjecajnu televiziju MTV, priznatim umjetnikom animacije definitivno postaje serijom filmova Kauboji iz 1991. godine, u kojoj se poigrava s ikonografijom i poetikom vesterna.

Podjednako je uspješan u seriji animiranih filmova Deset zapovijedi (1994.-1996.), gdje koristi Bibliju, u apsurdističkoj i mračnoj trilogiji Netrpeljivost (2000.-2004.), naslonjenoj na znanstvenu fantastiku, i brojnim drugim djelima, ističe se u priopćenju.

Kako se ističe u obrazloženju, Mulloy, uvijek zainteresiran za opće društvene i političke tendencije, svojim neobičnim svjetovima daje snažan komentar stanja suvremenog svijeta i ostvaruje dojam iznimnog bogatstva svojih filmova, pri čemu se oslanja na žanrovske obrasce i mitske priče.

Poigravajući se s konvencijama dobro poznatim gledateljima, razara ih mračnim humorom, parodičnom erotikom i sjajnim osjećajem za ritam apsurdističkog pripovijedanja, dodaje se.

"Dobitnik brojnih svjetskih nagrada, uključujući i glavnu nagradu Animafesta Zagreb za Endgame ("Kraj igre") iz 2016., Mulloy je jedan od najvažnijih predstavnika generacije majstora vizualnih umjetnosti koji su alternativnim poetikama ušli u samo središte animacije i umjetnosti, definirajući moć groteske u umjetničkom tumačenju svijeta", ističe se u obrazloženju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini