rekordnih 3.900 prijava

Objavljena imena pobjednika i finalista natječaja Rovinj Photodays 2024

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Prva nagrada u kategoriji portreta (Foto Peter Pflugler)

Prva nagrada u kategoriji portreta (Foto Peter Pflugler)


Rovinj Photodays 2024 objavio je svoje pobjednike i finaliste. Natječaj, poznat po promoviranju fotografske izvrsnosti, zaprimio je rekordnih 3.900 prijava iz 32 zemlje svijeta, zaključno s 3. ožujkom.

Sedmeročlani žiri, kojim je predsjedala Sabina Salamon, viša kustosica Zbirke fotografije MMSU-a Rijeka, činili su cijenjeni stručnjaci iz Europe i SAD-a. Žiri, koji uključuje umjetnike, kustose i fotografe, pomno je odlučivao kako bi odabrao finaliste i na kraju okrunio pobjednika Grand Prixa. Dana im je potpuna autonomija u procesu selekcije te odlučivanju o broju i sastavu finalista, kako bi se osiguralo da finalna izložba doista predstavlja najbolje od prijavljenih radova.

Pobjednici po kategorijama

U kategoriji arhitektura pobjednik je Jung Ui Lee (Koreja), drugoplasirana Violeta Hertelova (Slovačka) i trećeplasiran Luka Kliokovac (Srbija).

U kategoriji mode prvoplasirani je Alessio Paduano (Italija), drugoplasirani Deni Horvatić (Hrvatska), a trećeplasirani Herbert Fauster (Austrija). Što se tiče kategorije portreta, prvo je mjesto osvojio Peter Pflugler (Nizozemska), drugo je mjesto dobio Federico Estol (Urugvaj), a treće Sona Maletz (Slovačka).

U kategoriji pejzaža prvoplasirana je Tatiana Takačova (Slovačka), drugo mjesto išlo je Emilji Martin (Nizozemska), a treće Anni Pozina (Ukrajina).

Za kategoriju Akt/tijelo prvonagrađena je Zuzana Pustaiova (Slovačka), drugoplasirani Ryan Andrew (Indonezija), a treće Stephanie Schwiederek (SAD). Za dokumentarnu fotografiju prvonagrađeni je Emanuele Occhipinti (Italija), drugoplasirani Ryan Andrew (Indonezija), a treći Matteo Trevisan (Italija).

- Iznenađeni smo nevjerojatnim odazivom na natječaj festivala Rovinj Photodays 2024. Čvrsto vjerujem da će ovogodišnja izložba biti zaista odlična, prikazujući kreativnost i vještinu naših finalista. Čestitam svim sudionicima i željno očekujem svibanj, kada ćemo njihove izvanredne radove podijeliti s publikom u Rovinju, rekla je Sabina Salamon, predsjednica žirija.

Broj prijava naglašava kontinuirano rastuću međunarodnu važnost festivala, sa sudionicima koji dolaze iz različitih krajeva svijeta. Značajno je da je ove godine došlo do priljeva novih sudionika izvan regije, pokazujući sve veći doseg i utjecaj festivala.

Ove godine su se među finalistima pozicionirala tri autora iz Italije, dva autora iz Nizozemske, dva autora iz Slovačke, te po jedan autor iz Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Indonezije, Srbije, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Urugvaja.

Njihovi će radovi biti u središtu festivala koji će se održati 17. i 18. svibnja u pitoresknom ambijentu Rovinja.

Velika zajednička izložba

Vrhunac festivalske završnice odvija se u subotu, 18. svibnja, u Island Hotelu Istra, na otoku Sveti Andrija, gdje će se održati proglašenje Grand Prixa festivala, kojemu će, uz druga važna priznanja, biti dodijeljena novčana nagrada od 2.000 eura.

Značajna priznanja očekuju i sve ostale finaliste - predstavljanje radova na službenim stranicama Rovinj Photodaysa, uvrštavanje na zajedničku izložbu tijekom festivala te pozicioniranje u stalni postav Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u digitalnom obliku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of