NARODNI MUZEJ LABIN

Novi sadržaj za 103. obljetnicu Republike: Kroz igru se može doživjeti život rudara

| Autor: Branko Biočić
Rudarski ustanak u labinskom muzeju

Rudarski ustanak u labinskom muzeju


Ove godine obilježava se 103. godišnjica Labinske republike, jedan od najvažnijih događaja u labinskoj povijesti. Labinska republika nastala je za vrijeme rudarske pobune na Labinštini, trajala je od 2. ožujka do 8. travnja 1921. godine. Labinska republika pokazala je vrijednosti koje su važnije i nadilaze ideologiju i politiku, a to su sloga, jednakost, multikulturalnost, prijateljstvo i hrabrost.

Narodni muzej Labin stoga organizira nezaboravno putovanje uz interaktivnu igru kroz postav, naziva »Labinska Republika: Rudarski ustanak«. U ovoj muzejskoj priči, posjetitelj može zakoračiti u cipele rudara te doživjeti njihov svakodnevni život i događaje koji su se odvijali tijekom osnivanja Labinske Republike. Na Dan rudara, u subotu 2. ožujka između 11 i 14 sati može se posjetiti Narodni muzej Labin (ponesite i svoje smartphone) i u njegovom rudniku isprobati igru »Rudarski ustanak«, pratiti tragove, riješiti zagonetke i razotkriti skrivene tajne u muzeju.

Narodni muzej Labin (Snimio Branko Biočić)Narodni muzej Labin (Snimio Branko Biočić)

Igra je prepuna zagonetki i izazova koje će testirati vještine posjetitelja, a kroz igru će se on susresti i s brojnim eksponatima koji kriju jedinstvene priče. Priča se igra u muzeju, samostalno ili u timu, dostupna je za preuzimanje odmah, a omogućava jedinstveno iskustvo istraživanja muzeja na potpuno nov način. Interaktivna igra rezultat je suradnje Narodnog muzeja Labin i tima mobilne aplikacije Naratour koja je nova vrsta mobilnog vodiča koja posjetiteljima muzeja i galerija omogućava interpretaciju sadržaja kroz interaktivne ture.

Svaka interaktivna tura je priča u kojoj posjetitelj ima glavnu ulogu te tijekom obilaska prati točke interesa, pronalazi tragove i rješava niz izazova dok se priča ne završi. Izazovi dolaze u obliku zagonetki, a mogu se riješiti samo vizualnom ili fizičkom interakcijom s eksponatom i njegovim okruženjem npr. predmeti u blizini eksponata koji mogu biti dio zagonetke. Svaki uspješno riješen izazov otključava zanimljive edukativne činjenice. Dodana vrijednost Naratoura je i njegova sposobnost da posluži i kao audio vodič. Cjelokupan sadržaj može biti na više jezika, a može se i preuzeti za uporabu bez internetske veze. Muzej upravlja sadržajem interaktivnih tura, audio vodiča i detaljima o muzeju iz administratorskog sučelja. Ideja je razvijena kroz Akcelerator Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER gdje je projekt osvojio i glavnu nagradu. Aplikacija je već dostupna u preko 20 muzeja i galerija u regiji.

Rudari u jamiRudari u jami

- Nakon nekoliko mjeseci pripreme veseli nas što upravo za Dan rudara možemo našoj publici predstaviti interaktivnu igru na temu Labinske republike. Vjerujemo da će se igra koja je posjetiteljima potpuno besplatna koristiti te time novim generacijama približiti bogata labinska povijest. Uskoro nas očekuje i predstavljanje muzejskog audiovodiča na čemu također radimo u suradnji s mladim inovatorima iz tvrtke Naratour, rekla je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin u čijem sastavu djeluje Narodni muzej Renata Kiršić Veselica.

Neizbrisiv trag

Štrajk labinskih rudara započeo je kada se oko šesto rudara okupilo na trgu Krvova placa u Vinežu u ime borbe za radnička prava, poboljšanje položaja, radnih i životnih uvjeta, ali i u znak prosvjeda protiv nadolazeće talijanske fašističke politike. Labinski rudari su pod sloganom »Kova je nasa« zauzeli rudnike i rudarska postrojenja, organizirali upravljanje rudnikom i postavili svoje »crvene straže« kao zaštitu od fašista. Iako ubrzo ugušena, Labinska republika ostavila je neizbrisive tragove na Labinštini, ali je imala i mnogo širi odjek te se smatra jednim od prvih organiziranih antifašističkih otpora u svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater