trinaesti po redu

Memorijal Petra Stankovića "Barban u srcu": Zanimljive teme o Barbanu i Barbanštini

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Ovogodišnji, 13. memorijal Petra Stankovića "Barban u srcu" održat će se u Centru za posjetitelje Barban 29. veljače i 1. ožujka 2024.

Znanstveni skup "Barban i Barbanština od prapovijesti do danas" oba dana počinje u 18 sati, a na programu su zanimljiva izlaganja. U četvrtak, 29. veljače nakon pozdravnih riječi, dr. sc. Kristina Džin (Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" Zagreb) i dr. sc. Vesna Lalošević (Hrvatsko društvo za proučavanje antičkih spomenika, Zagreb) izlagat će na temu "Arheološka podloga za promišljanje Petra Stankovića o Zrenju kao rodnome mjestu svetoga Jeronima", a dr. sc. Vesna Lalošević (Hrvatsko društvo za proučavanje antičkih spomenika, Zagreb) i vlč. dr. sc. Bernard Jurjević (Župa svetoga Nikole, Barban) imat će predavanje "Petar Stanković – kanonik i dušebrižnik".

Potom će Mladen Bastijanić (Vinež) imati izlaganje "Prijelazi preko rijeke Raše u Rimskom Carstvu", a red. prof. dr. sc. Slaven Bertoša (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) "Popis rakljanskih župana i požupa (1325. – 1813.)".

U nastavku će dr. sc. Samanta Paronić (Prodol) govoriti na temu "Mortalitas infantium…. Dojenačka smrtnost u Župi Barban u drugoj polovini Ottocenta", dr. sc. Marko Jelenić (Osnovna škola Petra Studenca, Kanfanar i Osnovna škola Svetvinčenat) "Ritmovi vjenčanja na Barbanštini između 1877. i 1887.", a Svjetlana Milotić, prof. (Osnovna škola Jure Filipovića Barban) "Nekrolozi barbanskih župnika (kraj XIX. i prva polovica XX. stoljeća)". Slavica Porubić Kukal, mag. hist. (Pula – Rebići) predstavit će temu "Put vječnosti – mali humci oko crikvi. Barbanština od 1909. do 1918.", a Gordana Kliman Grabar, mag. hist. (Pula) imat će temu "Medicinska retrospektiva: bolesti i ozljede austrougarskih vojnika s Barbanštine tijekom Prvoga svjetskog rata".

U petak, 1. ožujka u 18 sati Iva Kolić, prof. (Šajini) predstavit će svoj rad "Primaljska služba na Barbanštini početkom XX. stoljeća (drugi dio)", doc. dr. sc. Iva Milovan Delić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) imat će kao temu "Zdravlje i bolest u Barbanu: Barbanci u bolnici 1917. i 1918."; dr. sc. Igor Jovanović (Osnovna škola Veli Vrh) i Igor Šaponja, prof. (Ekonomska škola Pula) "Palež u sjećanju – stradavanje civilnog stanovništva Istre u Drugome svjetskom ratu s posebnim osvrtom na zločin u Šajinima", a Josip Šiklić, prof. (Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre, Pazin) "Obrazovna struktura stanovništva u općinama Istarske županije prema popisima iz 2011. i 2021."

U nastavku programa, izlaganja će imati Denis Kontošić, mag. educ. (Istarska županija, Pazin) "Barbansko sveto trojstvo – tri crkve za tri sveca"; Anton Percan, dipl. ing. arh. (Pula) "Arhitektonska baština Barbana i Barbanštine u zapisima etnologa", Branko Blažina, prof. (Barban) "Tri naraštaja barbanske obitelji Cleva", Branislav Ostojić, prof. (Brnobići, Kaštelir) "Obitelj Broskvar, vrsni svirači", dok će izv. prof. dr. sc. Eduard Pavlović, dr. med. (Opatija), dr. sc. Vesna Pešić, dr. med. (Rijeka) i Alojz Pavlović, dipl. ing. (Zadar) govoriti na temu "Malarija Barbanštine (Istra) i benkovačkoga kraja (Dalmacija) kroz prizmu medicinske geografije: sličnosti i razlike".

Organizatori i pokrovitelji su Općina Barban i Katedra Čakavskog sabora Barban, a suorganizatori: Turistička zajednica Barban, Župa sv. Nikole i Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter