MODNA IZLOŽBA u studentskom

Mlada pulska autorica Mina Dobrić: "Da moram birati između muškarca kojeg volim ili haljina - izabrala bih haljine"

| Autor: Nina Petrović
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


U galeriji Studentski, u Studentskom centru u Puli, otvorena je izložba modnih kreacija mlade pulske autorice Mine Dobrić.

Mina Dobrić (1993.) školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završila je u Puli 2012. godine te Tekstilno – tehnološki fakultet (smjer modni dizajn) 2018. godine. Dobitnica je nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji najbolji studentski Modni i odjevni dizajn. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi na Zagreb design week-u.

Tekstilni pristupi

Nakon dvije godine rada na mjestu dizajnerice u Amadeus Jeansu, odlučuje se vratiti u Pulu i pokrenuti vlastiti brend La ‘ver – La vie en rose, gdje i danas živi i radi. Osim modnim odjevnim predmetima za ljude, Mina se bavi i psećom modom, te često kreira i izrađuje takozvanu pseću odjeću, jer, kako sama kaže - »to je sve više in!«

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Otvaranju izložbe je prisustvovala likovna umjetnica Sanja Simeunović Bajec, voditeljica umjetničke radionice Artić.

- Svaki odjevni predmet autorica tretira različitim slikarskim i tekstilnim pristupima: akrilne boje, konac za vez te komadi drugih tkanina. Taj spoj ili neobičnost vješto ujedinjuje i spaja u skladni odmak od već viđenog.

Komadi čipke, perle inspirirane Coco Chanel, jedan sako u tom stilu dok nam se drugog smiješi cvjetna livada izvezena vezom na mašini/stroju, govori o autoričinoj slobodi, neopterećenosti, jednostavnosti, a sve s nakanom kako bi se različitošću i bogatstvom pristupa naglasila osobnost žene, ali i svoja vlastita. Izvezeni citati poznatih autora oslobođeni su svake banalnosti te zvuče potpuno inspirativno, baš kao što su inspirativni i autorici, kazala je Bajec.

Jedan od posebnijih citata koji su utkani na Mininom rukom rađenu tkaninu glasi: »Da moram birati između muškarca kojeg volim ili haljina, izabrala bih haljine«, koji je nasmijao i oraspoložio posjetitelje.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Na upit što taj citat predstavlja i kako se našao na njezinoj kreaciji, Mina odgovara: »To je citat, ako se ne varam, Coco Chanel. Ako nije ona, onda je netko od poznatih dizajnera. Nijedan citat koje ste vidjeli na kaputu nije moj. Svi su citati preuzeti od drugih, poznatijih kreatora. Sve je krenulo s Coco Chanel, pa s Diorom, i na kraju se proširilo…«

Autorica je spomenula kako nema ideje ni predodžbe još koliko bi njeni odjevni predmeti mogli koštati.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Kada završi izložba, moram sjesti sama sa sobom i vidjeti, zaista još nemam ni približne ideje o cijenama. Trebala bih vidjeti i individualno, koliko sam vremena u koji rad uložila. Na nekim sam duže radila, a na nekim kraće, te stoga ni cijena ne može biti ista, kazala je Mina Dobrić.

Posao i struka

Na pitanje kako je došla do ideje pokretanja vlastitog biznisa, Mina odgovara da je sve počelo tako što je završila modni dizajn i nakon nekog vremena se htjela vratiti iz Zagreba u Pulu.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Kako u Puli, nažalost, nisam mogla naći posao u struci, počela sam šivati haljine. U međuvremenu, kako imam psa, počela sam razmišljati i u »psećem smjeru«. Sve je krenulo kao šala, ali na kraju je to postao čitav biznis, tak da radim sve, pa čak i vjenčana odijela za pse.

Kad sam otvarala obrt, rekla sam si: zašto ne i jedno i drugo? Znam da su to dvije posve različite stvari, ali ‘hajmo se fokusirat. Napravila sam dvije instagram stranice, jer nisu povezane nikako, nespojivo je stvarno, osim ako nije zaista riječ o npr. vjenčanju na koje vodite i psa.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Onda povezati ove dvije priče ima smisla. Iskreno, mislila sam raditi robu i za mačke, ali mačke to malo teže prihvaćaju, svojeglave su i imaju svoj karakter. Ja bih vrlo rado radila odjeću i za mačke, više je izazov za mačke radit, mislim, jer su posebne životinje, ne trpe odjeću kao psi, pa ne znam kako bi to sve skupa izgledalo, navela je mlada dizajnerica.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of