PASUBIO: KAZALIŠTE MIRA

Nova izložba u Zerostrasseu: Pretvaranje vojne arhitekture u primjere dobre prakse

| Autor: Vanesa Begić
Bruno Cergnul, Gracijano Kešac, Nataša Urošević, Daniel Gethmann  (Snimila Vanesa Begić)

Bruno Cergnul, Gracijano Kešac, Nataša Urošević, Daniel Gethmann (Snimila Vanesa Begić)


U Zerostrasseu je u ponedjeljak otvorena izložba i predstavljen projekt »Pasubio - Theatre of Peace« (Pasubio: Kazalište mira). Otvorenje je upriličeno u suradnji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Instituta za teoriju arhitekture, povijest umjetnosti i kulturalne studije iz Graza.

Prostor kulture

- Pasubio je bilo vrlo važno mjesto u Prvom svjetskom ratu, gdje su se vodile velike bitke, a sada je postao spomenik mira. Ovdje izloženi nacrti kritički su elementi važni za poimanje i interpretaciju mira. Pula obiluje fortifikacijskom arhitekturom, i stoga je važno pretvoriti te objekte u nešto novo, u spoj kulture, povijesti i umjetnosti. Zadovoljni smo da smo sada uvršteni u projekt Fortic zajedno s Austrijom i Italijom do 2027. godine u cilju razvoja prekogranične suradnje te razmjene znanja i prijenosa dobrih praksi uspješnih modela upravljanja kulturnom baštinom kao temeljem za razvoj održivog turizma, kazala je prof. dr. sc. Nataša Urošević s pulskog Sveučilišta.

Uz Grad Pulu, kao vodećeg partnera, partneri na projektu s hrvatske strane su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik i Grad Korčula, dok su partneri s talijanske strane Općina Vieste, Općina Cervia i Sveučilište Ca’ Foscari iz Venecije.

Izložba u Zerostrasseu (Snimila Vanesa Begić)Izložba u Zerostrasseu (Snimila Vanesa Begić)

Gracijano Kešac kazao je da je zanimljivo promatrati pretvaranje područja koja su označila velike žrtve tijekom rata u područja kulture, umjetnosti i zabave.

- Drago mi je da je Pula dio tog važnog projekta. Već 50 godina pobratimi smo s Imolom, potom i s Veronom, Grazom i možemo sva ta bratimljenja spojiti i iskoristiti za nove projekte, za pretvoriti tu vojnu arhitekturu u nešto poticajno, inovativno. Pula može biti most između Verone i Graza za neko eventualno bratimljenje, kazao je pulski dogradonačelnik Bruno Cergnul.

Daniel Gethmann i Volker Pachauer su ukratko predstavili istraživanje provedeno sa studentima vezano za memorijalno područje iz Prvog svjetskog rata i njegovu transformaciju u prostor civilnih i mirovnih inicijativa.

Daniel Gethmann rekao je da je Pasubio primjer dobre prakse za kreiranje novih sadržaja, a Nataša Urošević i Milena Mičić govorile su studentima i gostima o primjerima dobre prakse u pretvaranje pulske utvrde na Verudeli u akvarij te o mogućnostima dodatne (re)valorizacije i ostalih tvrđava.

Mogućnosti Pule

Pasubio predstavlja poveznicu između Malih Dolomita i područja visoravni: iz tog je razloga preuzeo iznimnu stratešku ulogu tijekom Prvog svjetskog rata. Pasubio je bio poprište teških povijesnih trenutaka, gdje su se odigrale odlučujuće bitke zbog, kako je rekao Gethmann, mreže cesta i staza.

Izložba u Zerostrasseu (Snimila Vanesa Begić)Izložba u Zerostrasseu (Snimila Vanesa Begić)

Daniel Gethmann i Volker Pachauer sa sveučilišta u Grazu predstavili su doktorsko istraživanje posvećeno austrougarskim fortifikacijama na Jadranu, navodeći da je Pula iznimno bogata tom vrstom arhitekture, vrlo kvalitetnom gradnjom te da to pruža mogućnost za brojne projekte i kreiranje novih prostora.

Arhitektonski projekt »Pasubio: teatar mira« polazi od temeljitog proučavanja rata kroz krajolik u planinama Pasubio. U tom smislu, arhitektonsko projektiranje je kritički instrument koji otvara nova poglavlja, kako je rekao Gethmann.

Planina Pasubio

Vapnenački masiv koji se nalazi na granici između pokrajina Trento i Vicenza. Dio je Predalpa Vicenze i povezuje Male Dolomite s visoravni Folgaria. Padine brda su vrlo strme i strogo dolomitskog karaktera s vrhovima, gudurama i klancima, osobito na južnim padinama. Gornji dio se sastoji od male, valovite visoravni oko 2000 nadmorske visine, naizmjeničnih grebena i velikih travnatim kotlinama, koje se često koriste kao pašnjaci. Doline su vrlo karakteristične. Strme i krševite, pružaju beskrajne mogućnosti za pristup višim dijelovima planine. Glavni se greben razvija u smjeru sjever-jug od Cogolo Alta na najvišoj nadmorskoj visini planine Pasubio, vrha Palon (2239 m), i proteže se iznad Dente Italiano i Dente Austriaco.

Sveto područje

Proglašeno je svetim područjem 1922. godine zbog okrutnih bitaka, koje su se ondje odvijale tijekom Prvog svjetskog rata. Linija bojišnice zapravo je presijecala mjesto i cijela je površina izrešetana kraterima od bombi. Još uvijek možete vidjeti rovove i prolaze, kao i pronaći tunele i skloništa. Povijesno najznačajniji dio Pasubia omeđen je s 30 međaša koji obilježavaju glavne odrede koji su se hrabro borili u žestokim bitkama, a uključuju Dente Italiano, vrh Palon i vrh neposredno južno od njega.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter