"Zvučni ambijent - More"

Najpoznatija umjetnica performansa Marina Abramović za otvorenje nove zagrebačke galerije

| Autor: Hina
(Snimio Marco Anelli)

(Snimio Marco Anelli)


Radom "Zvučni ambijent - More" Marine Abramović agencija Bruketa&Žinić&Grey otvorit će 14. prosinca u svom prostoru u Centru Kaptol galeriju posvećenu suvremenoj umjetnosti, u kojoj će se u skladu s nazivom, "The One Piece Gallery“, izlagati samo po jedno djelo.

"Muzeji i galerije puni su umjetničkih djela i posjetitelja koji kroz njih prolaze bez da zaista uspiju razumjeti što vide. Izlaganjem samo jednog djela u našoj galeriji, promatraču želimo omogućiti fokus potreban da bi se razumio kontekst", rekli su iz agencije. 

Kako su objasnili, pozicioniranjem galerije u izlog svog ureda koji se nalazi u trgovačkom centru u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac žele prolaznicima pokušati približiti suvremene umjetničke ideje.

Djelo Marine Abramović iz 1972., kojim se galerija otvara, zvučni je zapis šuma mora na gramofonsku ploču koji se može povezati s njenim odbacivanjem predmetnog u umjetnosti i zanimanjem za nematerijalno, kontemplativno. 

Taj je interes posebno izražen u njezinim recentnijim performansima s publikom u kojima nastoji da publika izađe iz svog užurbanog života i uđe u koncentrirano stanje uma, pri čemu se koristi slušalicama za blokiranje zvuka.

U ovom djelu umjetnica za postizanje tišine i čišćenja, ili oslobađanja od svakodnevnice, koristi snimkom djelovanja mora, napominje se u najavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of