novi detalji akcije

VIDEO / Uhićen i poznati poduzetnik: Uzgajali marihuanu, a industrijsku konoplju "pojačavali". Policija objavila snimku

| Autor: Hina
(Screenshot iz videa)

(Screenshot iz videa)


Uskok je, na temelju policijske prijave, pokrenuo istragu protiv desetorice osumnjičenih za uzgoj najmanje 300 kilograma marihuane i 700 kilograma industrijske konoplje na koju su nanosili polusintetske kanabinoide kako bi je pojačali, odnosno pretvorili u drogu i  potom prodavali.

Ravnateljstvo policije i Uskok navode kako za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja sumnjiče desetoricu hrvatskih državljana u dobi između 30 i 63 godine. Za devetoricu je Uskok predložio određivanje istražnog zatvora, dok je jedan osumnjičeni od ranije u zavoru.

Neslužbeno se doznaje da je među osumnjičenima bjelovarski gospodarstvenik Domagoj Sedlić koji je od nekadašnje izbornice ženske teniske reprezentacije Ive Majoli preuzeo njezin zagrebački teniski centar, ali i hrvatski i crnogorski državljanin Tripo Ivović koji se povezuje sa crnogorskom kriminalnom skupinom, tzv. škaljarima.

Policija i tužiteljstvo izvijestili su kako 39-godišnjaka i 47-godišnjaka sumnjiče da su od siječnja 2021. do 22. svibnja 2024. povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi kontinuiranog uzgoja, proizvodnje i skladištenja velikih količina marihuane i industrijske konoplje na koju su naneseni zabranjeni polusintetski kanabinoidi, a koju su potom preprodavali na području Hrvatske i EU.

Sumnja se da su 39-godišnjak i 47-godišnjak osnovali tvrtku sa sjedištem u Zagrebu, registriranu za uzgoj bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja. Potom su unajmili halu u Đakovu te, u sklopu zagrebačke tvrtke, organizirali proizvodnju industrijske konoplje, ali i marihuane za što su angažirali 44-godišnjaka.

Također su, ističe Ravnateljstvo policije, radi daljnjeg kontinuiranog uzgoja i proizvodnje droge angažirali 30-godišnjaka, a s 46-godišnjakom i 50-godišnjakom dogovorili izradu više strojeva za proizvodnju droge obogaćivanjem konoplje i njenim kemijskim tretiranjem polusintetskim kanabinoidima. 

Drogu proizvedenu u Đakovu i Bjelovaru prodavali u Hrvatskoj i EU

Pritom su drugog 46-godišnjaka angažirali za nabavu i dovod zabranjenih kanabinoida u Hrvatsku. Na taj su način u đakovačkoj hali te u prostorima tvrtke u Bjelovaru proizveli najmanje 300 kilograma marihuane te najmanje 700 kilograma konoplje koja se kemijski tretirala polusintetskim kanabinoidima i potom se prodavala na području Hrvatske i EU. 

Također su 39-godišnjak, 47-godišnjak i 46-godišnjak predali osobi iz Slovenije 116 kilograma konoplje te najmanje jedan stroj za proizvodnju droge. Uskok i policija ističu da je u pretragama zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, dok je na terenu pronađeno posađenih još oko 3640 komada biljaka koje su oduzete u nastavku pretrage.

Kako se radi o značajnim površinama na kojima se nalaze sadnice, pretraga će se nastaviti i idućih dana, dodaje Ravnateljstvo policije. U provođenju dokaznih radnji sudjelovali su i inspektori Državnog inspektorata Područnog ureda Osijek, vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja  i vještačenja Ivan Vučetić te policijski službenici više policijskih uprava.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je podnijela kaznenu prijavu Uskoku, s time da je osam uhićenih osumnjičenika predano pritvorskom nadzorniku, jedna osoba se od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dok je jedna osoba nedostupna redarstvenim vlastima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater