u ponedjeljak u rojcu

Predstavljanje knjige "Album na dan – 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati"

| Autor: Mladen Radić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U ponedjeljak u 19.30 sati u Dnevnom boravku Rojca održat će se predstavljanje knjige "Album na dan – 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati".

Autori su Ivan Palijan ft. Velimir Grgić, Dino Milić-Jakovlić, Marko Smiljić, Zoran Stajčić i Bojan Mandić, a knjigu će posjetiteljima prezentirati Stajčić, glavni urednik i jedan od osnivača hrvatskog pop kulturnog portala Ravno do dna.

"Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati" čine originalni tekstovi stručnih autora koji su većinu života proveli slušajući glazbu, a jedan njegov nešto manji dio i pišući o njoj.

Ovom knjigom donose jedinstven uvid u važnost ovih albuma u našem vremenu ne gubeći iz vida njegovu važnost u vremenu kada su se albumi prvi put pojavili.

Po riječima autora, kako bi odredili koji su najvažniji albumi popularne glazbe koristili su pet kriterija: prodaju albuma, ocjene kritičara, broj pojavljivanja na listama najboljih albuma, ocjene fanova i koliko primjeraka albuma fanovi imaju u svojim kolekcijama. Knjiga odgovara na važna pitanja "Koji su najvažniji albumi svih vremena?" i "Postoji li način da to odredimo bez da izazovemo nerede?" postavljena negdje oko 3 ujutro tijekom jedne noći nedefiniranog dana u tjednu koja se činila da nikada neće završiti.

Od albuma "In the Wee Small Hours" Franka Sinatre iz 1955., do albuma "Folklore" Taylor Swift iz 2020., ovi albumi su obilježili doba u kojima su nastali kroz svoj umjetnički domet, društveni značaj ili čistu popularnost kod publike.

No oni su i danas važni, slušani i traženi te predstavljaju obavezne dijelove samoobnavljajućih i brzorastućih kolekcija vinila i CD-ova uz česta slušanja na streaming servisima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter