Slavlje pročitanih i rabljenih knjiga

Večeras je zaključnica 17. izdanja međunarodnog sajma knjiga Booktiga

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Ljubitelji knjige i čitanja uživaju u Poreču na 17. izdanju popularnog međunarodnog sajma pročitanih knjiga Booktiga - sajam pročitanih knjiga, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč. Ovogodišnje izdanje protegnulo se na pet dana, a zaključnica festivala je večeras, na Noć knjige.

Stalni postav manifestacije je prodajni sajam Booktižin koji se u parku Matije Gupca dijelom naslanja na Romaničku kuću dajući starim i antikvarijatnim knjigama dodati dašak prošlosti. Posjetiteljima koji po simboličnim cijenama mogu doći do knjige, Booktižin je dostupan svakodnevno od 10 do 19 sati.

U spomenutom parku se tokom dana održavaju i ostale dodatne aktivnosti poput raznih radionica za djecu, aukcija i otkupa knjiga, kvizova, radionica kreativnog pisanja, škola iluminacije i drugih zabavnih sadržaja za sve uzraste ljubitelja pisane riječi. Večernji dio programa rezerviran je za prostore Gradske knjižnice Poreč gdje se predstavljaju knjige naših renomiranih autora.

Prvu večer dodijeljena je i nagrada "Booktiga" za najčitaniju knjigu u prošloj godini, uzimajući u obzir sve istarske knjižare, spisateljici Olji Savičević Ivančević za roman "Ljeta sa Marijom" koji je istu večer bio predstavljen mnogobrojnoj publici. Autorici je nagradu predao pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica.

- Jako sam počašćena i sretna. Bila sam ugodno iznenađena kad ste mi javili da sam dobitnica tako specifičnog priznanja, jer nagrada čitatelja je ono najljepše što se piscu može dogoditi. Drago mi je da su se ljudi pronašli u mojoj knjizi, kazala je tom prilikom Savičević Ivančević, čije su knjige prevedene na čak trinaest jezika u petnaest zemalja.

Za knjigu "Ljeta sa Marijom" već je dobila nagradu Grada Zagreba i nagradu "Štefica Cvek", a uz to ima još dvanaest domaćih i međunarodnih priznanja.

Ništa manje nije bilo zanimljivo ni drugog dana na prezentaciji knjige "Slučaj vlastite pogibelji" Kristiana Novaka još jednog nagrađivanog domaćeg pisca, koji je nešto prije toga održao i radionicu kreativnog pisanja. U ponedjeljak na Dan hrvatske knjige u jutarnjem terminu sa djecom se družila autorica Sanja Pilić, dok se navečer publici predstavio još jedan domaći autor Ivica Prtenjača sa svoje dvije knjige "Albert" i "Sine, idemo kući". Za Noć knjige i kraj Booktige u utorak očekujemo glazbenu poslasticu Zlatka Galla i njegovu knjigu "Šezdesete - Kada je glazba mijenjala svijet".

Ove godine organizatori su osmislili i posebnu marketing pozivnicu koja posjetiteljima nudi knjigu na poklon.

Naime, na internet stranicama knjižnice Poreč postoji QR kod koji kad se skenira omogućuje imaginarni telefonski poziv sa porukom slavnih pisaca poput F. M. Dostojevskog, I. B. Mažuranić, Virginie Woolf, Jana Austena, Franza Kafke koji vas pozivaju na Booktigu, a ako ostavite podatke na stranici pri dolasku na sajam čeka vas knjiga na poklon.

U nekoliko navrata Booktigu je posjetio i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić koji je uz ravnateljicu porečke knjižnice Irides Zović i otvorio ovaj "sajam pročitanih knjiga".

Pokrovitelji manifestacije su uz Grad Poreč još i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, te Općina Vrsar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum