Putovanje u svjetove priča

FOTO / Dječja knjižnica Poreč održava niz radionica

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Dječja knjižnica Poreč)

(Foto: Dječja knjižnica Poreč)


Slikovnice su skriveni svjetovi u kojima rastemo, jačamo, razmišljamo i promišljamo. "Petkom u pet" u porečkoj Gradskoj knjižnici, na prvom katu Odjela za djecu i mlade, brojni mališani uz stručno vodstvo knjižničarke odlaze na putovanje u svijet priča. - Omiljeni je to kutak ovoga grada iz kojega se teško zaputiti kući, jer među knjigama, uvijek se pronađe i pokoji novi prijatelj s kojim možeš sazidati dvorac od kockica. Znatiželjne glavice, veseli dječaci i djevojčice željni novih avantura priznat će da im se često i kući dogodi da ne žele ići na spavanje jer bi pročitali još jednu priču i popili još jednu šalicu mlijeka, pomazili još jednom sve plišance, još se samo malo poigrali... Spavanje je zadnje što im treba. Mislila je tako i Trnoružica, ona uspavana ljepotica iz priče s kojom su se djeca na radionici družila, a trebalo joj je sto godina da shvati kako joj je san itekako potreban i da je kvalitetan odmor važan da bismo bili veseli, razigrani i spremni na igru koju nam donosi novi dan, veli knjižničarka Zorana.

A u knjižnici se djeca druže i sa životinjama, uče o njima i s njima. Jedan mali gušter Špiro ispričao je djeci priču kako je jednom ostao bez repa. Ova malena životinja naučila ih je nekoliko stvari: da za svakoga ima mjesta pod suncem, da cijenimo jedni druge, da nikoga ne smijemo ponižavati i ismijavati, da ne osuđujemo jedni druge i, ono najvažnije, da prijateljskim odnosima stvaramo puno ljepši svijet. Gušter Špiro održao je svima dobru lekciju. Neke su životinje male, a toliko važne. Djeca su se podsjetila koliko su i sva zanimanja važna i kako životi svih nas bez njih ne bi funkcionirali; liječnici/e, vatrogasci/kinje, učitelji/ce, čistači/ce, odgojitelji/ce, policajci/ke, prodavači/ce, vozači/ce i brojna druga kojih su se mogla sjetiti. Svi smo na ovome svijetu jednako važni i vrijedni i u njemu ima mjesta za svakoga čovjeka da bude sretan, ispunjen i poštovan.

(Foto: Dječja knjižnica Poreč)(Foto: Dječja knjižnica Poreč)

(Foto: Dječja knjižnica Poreč)(Foto: Dječja knjižnica Poreč)

(Foto: Dječja knjižnica Poreč)(Foto: Dječja knjižnica Poreč)

- A što je tek ovca Olivija iz 4. d razreda naučila djecu! Najvažnije na svijetu je biti uvijek vjeran sebi, a nije lako biti ni drugačiji od drugih i da treba puno hrabrosti da bismo odvažno slijedili svoj put. Više nego ikada prije treba govoriti o važnosti poštivanja sebe i drugoga, u školi, na ulici, u parku ili na igralištu. Ovakve bismo slikovnice trebali čitati svakoga dana. Svakoga dana bismo trebali progovarati o različitostima, nasilju i sukobima, agresivnosti, a iznad svega o empatiji kojom se sve može popraviti i izliječiti, zaključuje.

"Petkom u pet" je mali svijet u kojem s pričama o ozbiljnim temama rastu mali-veliki ozbiljni ljudi. Svijet je to s velikim prozorom u život.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini