"PSI"

U Klubu-knjižari Giardini 2 predstavljen roman Dore Šustić: Sazrijevanje, upoznavanje seksualnosti i rasap

| Autor: Ian Tataj
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U nedavno otvorenom antikvarijatu Klub-knjižara Giardini 2, održala se promocija romana prvijenca mlade i obećavajuće spisateljice Dore Šustić, s kojom je razgovarao Igor Zenzerović. Roman pod nazivom »Psi« sadrži 152 stranice i obojan je, naizgled, sivim bojama nepremostivog jaza između muškarca na pragu zrelih godina i djevojke u cvijetu mladosti.

Zanimljivo je kako ovo nije bio prvotni naslov romana. Naime, u razgovoru je autorica otkrila da je prvi naziv glasio »Praznina«, međutim, radeći na rukopisu, autorica zaključuje da taj naslov možda i nije najsretniji jer nudi upravo to – ništavnu prazninu. Naslov se iz »Praznine« mijenja u »Pse« i tu započinje priča s izdavačkom kućom Fraktura. Također, treba spomenuti da je ovaj roman autorice pod radnim nazivom »Praznina« 2021. godine dobio Književnu nagradu »Drago Gervais«, za najbolje neobjavljeno književno djelo.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

U rukopisu romana »Praznina«, pripovjedačica i lik, djevojka, milenijalka, napušta sigurnost obiteljskog doma, riječke građanske obitelj, oca liječnika, odlazi u Prag studirati filmsku režiju. Njihov profesor uspoređuje vođenje filmske priče s vođenjem ljubavi; jedina obavezna literatura su Aristotelova Poetika i Kama-sutra. Profesor traži od studenata da sastave scenarij. Pripovjedačica radi na scenariju ljubavne veze između likova Roberta i Alme.

Ona u društvu kolega u jednom od praških kafića Duende susreće fotografa Leona na pragu četrdesetih i s njim započinje strastvenu i romantičnu ljubavnu vezu. Leon je netom izgubio suprugu Aynu, čije ime znači zrcalo. Aynu je Leon upoznao u Cádizu, u Španjolskoj. Idejno, roman je aktualan, dotiče se različitih aspekata života mladih u suvremenome društvu, promjenjivosti i nestalnosti identiteta, odnosa prema vremenu, propitivanja granica seksualnosti, uloge umjetnosti, poremećaja prehrane. Roman prikazuje milenijalce u raskoraku između suspregnutosti i raspojasanosti, anesteziranosti ekscitiranosti, otupjelosti i nadraženosti, suzdržanosti i izražajnosti, feminističke emancipacije i seksualne ekstrovertiranosti, materijalnog obilja i duhovne lišenosti. U tom se kontekstu odvija veza između muškarca na pragu zrelih godina i djevojke u cvijetu mladosti.

Zenzerović je upitao Šustić o njenim spisateljskim počecima, te kako je od vizualne umjetnosti prešla na književnost.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Iako se pisanjem bavim odmalena, »Psi« su moj prvi napisani roman. Inače sam scenaristica po struci. U »Psima« pratimo sazrijevanje studentice filma koja prolazi kroz mučan i problematičan ljubavni odnos sa starijim udovcem - taj odnos postaje i predmet njezinog kreativnog stvaralaštva, i poligon za rasap identiteta. čini mi se da se prije radi o »coming of age« romanu premda ga se na prvu svrstava u ljubavni roman, kazala je mlada književnica.

Inače, Dora Šustić je spisateljica, scenaristica i filmska redateljica, rođena 1991. u Rijeci. Diplomirala je politicˇke znanosti u Ljubljani i magistrirala scenaristiku na FAMU u Pragu. Tijekom studija napisala je i rezˇirala nekoliko kratkih igranih filmova, a trenutačno razvija svoj prvi dugometražni film. Radi kao scenaristica i suradnica na raznim filmskim i televizijskim projektima te predaje Osnove filmskog jezika na Prasˇkom filmskom institutu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini