otvoren sa(n)jam knjige u istri

FOTOGALERIJA / Ovogodišnje 29. izdanje otvorio poznati autor stripa Milo Manara: "Tražio sam svugdje mir, a pronašao sam ga samo u jednom kutu s knjigom"

| Autor: Vanesa Begić


Danas u podne dvorište Doma hrvatskih branitelja bilo je poprište otvorenja 29. Sa(n)jma knjige u Istri, desetodnevnog slavlja knjige, umjetnosti, pisane riječi i, ove godine - stripa.

"Eto: stigao si do Sajma. Tu su knjige. Tu su dragi ljudi. To se samo zove Sajmom. To je kuća dobrog prijatelja. A prijateljima pišeš mailove, šalješ im prve verzije rukopisa, psuješ im i oca i majku, štogod - ali o prijateljima ne pišeš putopis". Dio je to govora sa svečanog otvorenja ove manifestacije, koje su vodili Dijana Vidušin i Livio Badurina, uz brojne citate iz raznih knjiga, među kojima i iz djela Susan Orlean, ovogodišnje gošće Sajma.

Izaslanica ministrice kulture i medija Nevena Tudor Perković osvrnula se na činjenicu da je strip ove godine glavna tema, te da taj žanr privlači brojne generacije. Istaknula je i važnost uvrštenja stripa u razne programe, i one Ministarstva kulture i medija, kao i činjenica da se djeci čita od najranije dobi uz brojne programe za najmlađe.

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica kazao je da je ovaj sajam posvećen nezaboravnom Miroslavu Bertoši, profesoru emeritusu koji nas je nedavno napustio, a s druge strane tu je i jedan od najvećih strip-autora današnjice, veliki Milo Manara.

Zadovoljstvo što je Sajam posvećen najvećem profesoru kojeg smo imali, Miroslavu Bertoši, izrekao je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić, uz čestitke Magdaleni Vodopiji i suradnicima.

Vodopija je kazala da, premda uvijek pripremi govor, kada vidi publiku, mislima se vraća na početak Sajma, na sva protekla izdanja.

- Ljudi se penju na oblake, no na njih se ne možemo popeti, već samo pasti ili baciti se, a imala sam privilegiju što sam odrasla uz posebnog oca, Boška, koji je s tih oblaka imao viziju pokretanja Sajma i što smo krenuli u sve to. Ovo smo izdanje posvetili velikom Miroslavu Bertoši, koji je bio i veliki čitatelj, kazala je Magdalena Vodopija.

Kako su naglasili voditelji, u svijetu umjetnosti tragičnih i farsičnih ponavljanja nema. "Kada kažemo da i ove godine u Puli imamo 'Ime ruže' to ne znači da smo se vratili kroz vrijeme, već da je ovdje, s nama, veliki talijanski umjetnik, uz sve ostalo i autor stripa po tim nazivom i upravo će on službeno otvoriti ovogodišnji Sa(n)jam.

- Nepotrebno je reći koliko sam počašćen, to je hommage i stripovima i autorima stripa, a riječ je o sajmu knjiga. Zahvalan sam i u ime svih strip-autora. Ecova djeca i Elisabetta Sgarbi iz izdavačke kuće La Nave di Teseo naveli su me da napravim taj strip "Il nome della rosa", što je i hommage velikom Umbertu Ecu. Ecov protagonist Tommaso da Kempis kazao je "Ho cercato la pace dappertutto ma l’ho trovata solo in un angolino con un librettino" (Tražio sam svugdje mir, a pronašao sam ga samo u jednom kutu s knjigom). A ovdje ima toliko knjiga, koje čine Sajam. Sam poziv ovdje je za mene velika čast, jer se na neki način kroz ovu knjigu ponovno i Eco vraća, kazao je Manara proglasivši Sajam otvorenim.

Na samome otvorenju nastupio je bubnjar Marco Quarantotto, a prilikom prvog obilaska ovoga slavlja knjige, nazočne je dočekao Sterpin sekstet.

Sa(n)jam će biti otvoren do 3. prosinca svakodnevno od 9 do 21 sat, a program je dostupan i na web-stranicama ove manifestacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini