završen 2. istarski lutkarski festival

"Abracadabra" u Rovinju: Dvije tisuće posjetitelja uživalo u lutkarskim predstavama i radionicama 

| Autor: Glas Istre


"Edukacija je jedna od najbitnijih komponenti Istarskog lutkarskog festivala "Abracadabra" jer se kroz lutkarstvo i bavljenje njime, osim ruku zaista mogu uposliti sva osjetila. Lutka je medij koji ruši sve barijere u komunikaciji i njena je uloga iznimno bitna u odgojno-obrazovnom procesu, pogotovo danas kada je komunikacija postala još više otuđena, a što je posebno teško za djecu", kaže Dubravka Svetličić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja te najavljuje da zbog iznimnog odaziva publike na festivalske predstave i brojnih pozitivnih reakcija iduće godine Festival planiraju produžiti za još jedan dan.

Oko 2000 posjetitelja tijekom tri dana posjetilo je više od 30 besplatnih programa 2. Istarskog lutkarskog festivala "Abracadabra" koji je od 27. do 29. svibnja održan u Rovinju. S misijom približavanja lutkarskog kazališta i umjetnosti lutkarstva domaćoj i inozemnoj publici svih uzrasta, "Abracadabru" je drugu godinu za redom s uspjehom organiziralo Pučko otvoreno učilište grada Rovinja – Rovigno zajedno s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i uz potporu Hrvatskog centra UNIMA.

(Foto Duga Rovinj)(Foto Duga Rovinj)

Ovogodišnji program, po izboru umjetničkog direktora festivala doc.art. Nenada Pavlovića s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, donio je zanimljive i atraktivne lutkarske predstave vodećih lutkarskih kazališta iz Hrvatske, a na "Abracadabri" su gostovali ugledni lutkari iz Italije, te su svoje su ispitne predstave predstavili studenti osječke Akademije. Održane su i ulične radionice žongliranja, te one za učenike rovinjskih škola, kao i edukativne radionice lutkarstva za odgajateljice dječjih vrtića "Neven" i "Naridola". Voditeljice su bile izv.prof.dr.art Maja Lučić, ass. Matea Bublić i Goran Vuksić s osječke Akademije.

U festivalskoj završnici u srijedu 29. svibnja u Kazalištu "Antonio Gandusio" odigrana je predstava "Geronimo stilton-pustolovina u mišjoj školi" Zakon Teatra iz Karlovca. Dječja publika, a bilo je puno kazalište na obje izvedbe, uživala je u ovoj interaktivnoj, edukativnoj predstavi koja uveseljava i podučava i ni u jednom trenutku ne podilazi publici. Uslijedila je na Trgu Valdibora predstava "Arlecchinate" iz produkcije Bambabambin Puppet Theatrea iz talijanske pokrajine Veneto, a nastupio je slavni lutkar Paolo Rech . Kroz čarobnu lutkarsku prču na rovinjsku je otvorenu scenu donio duh putujućih lutkarskih kazališta koji u talijanskoj kulturi imaju dugu tradiciju. Večer prije na programu je bila predstava "Pulcinella", koju je izveo ugledni talijanski lutkar Giulio Settimo, a riječ je o produkciji riječkog Teatrina, dok je u Gandusiu igrala predstava "Još si zelen" Gradskog kazališta Zorin dom.

(Foto Duga Rovinj)(Foto Duga Rovinj)

U Multimedijalnom centru je u srijedu nakon podneva uprizorena zanimljiva i začudna predstava "Rekvijem za vještice" u izvedbi studenata Akademije za umjetnost i kulturu Osijek - Asje Vidović, Ivana Dragičevića, Stjepana Bešlića i Mateja Žerjava. Njihov je mentor bila Maja Lučić, a sumentori Goran Guksić i Matea Bublić. Ta je predstava bila na programu i u utorak navečer. Kroz lutkarski izričaj, ali i glumačku igru i teatar sjena "Rekvijem za vještice" pripovijeda priče inspirirane istinitim događajima o ženama koje su živjele na prostoru Hrvatske te stradale za vrijeme inkvizicije jer su optužene da su vještice. Poslijepodne je održana ulična radionica "Ribica" koju je vodio Toni Leaković, a festivalsku završnicu u srijedu navečer obilježilo je gostovanje predstave "Priče iz davnine" pulskog Teatra Naranča.

Dubravka Svetličić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja, uz završnicu festivala kaže: "Drugi Istarski lutkarski festival "Abracadabra" apsolutno je ispunio naša organizacijska očekivanja. I ove godine imali smo fantastičnu suradnju s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, čiji su studenti i mentori donijeli sa svojim lutkama i ispitnim predstavama sjajnu energiju u grad.

(Foto Duga Rovinj)(Foto Duga Rovinj)

Sva tri festivalska dana održane su odlične radionice žongliranja na Trgu Valdibora za građane i goste Rovinja, kao i za učenike u rovinjskim osnovnim školama, tako da je žongliranje ovih dana u Rovinju postalo jako popularno, svi žongliraju - i djeca i odrasli. S uspjehom su održane edukativne lutkarske radionice za odgajatelje u dječjim vrtićima "Neven" i "Naridola", a kako bi odgajatelji implementirali lutke u svoj odgojno-obrazovni rad. Lutka je medij koji ima višestruku primjenu i, između ostalog, pomaže u izražavanju emocija kod djece. Upravo je edukacija jedna od najbitnijih komponenti "Abracadabre" jer se kroz lutkarstvo i bavljenje njime, uz ruke zaista mogu uposliti sva osjetila. Lutka je medij koji ruši sve barijere u komunikaciji, a njena je uloga iznimno bitna u odgojno-obrazovnom procesu, pogotovo danas kada je komunikacija postala još više otuđena, a što je posebno teško za djecu.

Odaziv publike na naše predstave i pozitivne reakcije razlog su da već sada razmišljamo da iduće godine festival produžimo za još jedan dan. Festival ima međunarodni karakter, a dok su ove godine naši gosti lutkari stigli iz Italije, planiramo u festivalski program narednih godina uključiti i lutkare iz drugih zemalja. Naš je festival jedan u nizu lutkarskih festivala koji se Hrvatskoj i Italiji održava u ovo vrijeme i važno nam je umrežavanje i povezivanje s tim festivalima.

(Foto Duga Rovinj)(Foto Duga Rovinj)

Iduće godine želimo Festival približiti i srednjoškolcima te uoči "Abracadabre" namjeravamo organizirati radionice i za njih, a planiramo i da tijekom njihova održavanja srednjoškolci uz pomoć mentora snime i kraći dokumentarni film koji bi bio najava 3. Istarskog lutkarskog festivala. Također, tijekom cijele godine namjeravamo priču o lutkarstvu održavati živom kroz naš redovni program Pučkog otvorenog učilišta. Rovinj se pokazao kao dobar domaćin, naša je publika vidjela zaista kvalitetne predstave. Uz domaće posjetitelje zainteresirani su bili i turisti i gosti grada i to je naš doprinos promociji destinacije. U ime organizatora posebno zahvaljujem svima koji su financijski podržali 2. Istarski lutkarski festival "Abracadabra" - Turističkoj zajednici grada Rovinja, Ministarstvu kulture i medija RH, Istarskoj županiji i Gradu Rovinju."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter