"AKO SAM ŽENA NISAM KONJ"

Stand-up komedija Ane Poznanović u pulskom DHB-u: Provokativna predstava izazvala raznolike reakcije publike

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


Subotnja večer, u Domu hrvatskih branitelja stand-up komedija Ane Poznanović u režiji Jovana Ljubenovića privukla je veliku pažnju ženske publike. Humorističan pristup temama koje su bliske ženama omogućio je da se one identificiraju sa ženskim iskustvima pretočenim u predstavu.

Crno-humoristična »serija«

Žene su se smijale do suza u prepunoj dvorani do samog kraja. Jezik izvođenja bio je srpski, što je dodatno obogatilo humorističnu notu monološke predstave.

Predstava uprizoruje život jedne neimenovane žene tijekom dvadesetogodišnjeg razdoblja, od njezinih ranih dvadesetih do ranih četrdesetih godina, fokusirajući se na probleme koje ona prolazi kroz različite faze svog života, s kojima sve mnoge žene mogu poistovjetiti. Solo izvedba ističe ulogu bake koja ju neprekidno »tjera« na udaju, koristeći svaku prigodu poput rođendana, slave ili imendana da ju podsjeća na njezinu »bračnu obvezu«. Poznanović u ovoj predstavi podvlači paradigmu između žena i muškaraca koji odbijaju brak, ističući njihov privilegirani položaj posebice u manjim sredinama na Balkanu. U svojim monolozima upućuje kritiku muškarcima koji često žele ne-obaveznu vezu i samo brzinski seks.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Poznanović koristi crni humor, a neke izjave iz predstave vrijedi prenijeti: »U BMW-u se voze sisate, a mene je startovao frajer koji je vozio yuga. Ne da se upoznajemo nego da ga poguramo«, »Udaj se vrijeme leti, udaj se, tko će jednog dana da te sahrani?« koristeći crni humor prikazuje Poznanović ove realne probleme s kojima se žene suočavaju.

Poznanović vrlo eksplicitno aludira i na seks u svojim monolozima; »Zgazio me kao krava maslačak«, »Skači, mešaj, dublje, brže, aj sad gore« i »osjećam se kao da je preko mene prešlo krdo bizona«, na koji se većinski dio ženske publike smijao do suza no bilo je i publike koja je mislila da će im se performans dojmiti više pa su neke, pretežito mlade ženske osobe, čak napustile prostoriju. U hodniku Doma nakon predstave, moglo se čuti hihotanje, dok je manji dio publike izlazio s ozbiljnim izrazom lica, pomalo zgroženim.

Neke su smatrale ovaj humor previše balkanskim i da nije odgovarao emancipiranijim ženama ovog podneblja. Mlada 26-godišnja Tamara iskomentirala je tako ukratko:

- Da je žena u 21. stoljeću u takvoj situaciji, to mi nije smiješno. Također, nije mi smiješno da će muškarac kad uzme domestos, kako kaže u predstavi, postat gej. Prikazuje se i da se žene tjera na seks. Sve to mi je razmišljanje prošlog stoljeća i ako je to zbilja tako, trebali bi sjest’ i plakat. Također »triggeralo« me to da su se žene smijale i tek-tako prihvatile tu realnost umjesto da se bore protiv toga objašnjava Tamara. Tamarina prijateljica slaže se i nadodaje; »kako si prontivaš, tako će ti i bit«.

Ipak, neke su od naših sugovornica bile zadovoljne predstavom pa je tako Puljanka Anika, s osmjehom od uha do uha, kazala da je Poznanović »sve točno rekla«.

Žene u Hrvatskoj i Srbiji

Predstavom se želi istaknuti da su žene (i dalje) u lošijem položaju no muškarci, a uprizorena je na način da su one primorane brinuti se o muškarcima kao majke, uza sve što još pate.

Na početku, predstava je bila uistinu smiješna, ali kasnije je naoko nedostajalo sadržaja, osim prepričavanja događaja koji su se činili pretjerano teatralnim. U nekim scenama se agresivno kritiziraju i objektiviziraju muškarci. Predstava ima podosta elemenata seksizma koji se odnosi na muškarce, kao što se može iščitati iz citata poput onog koji je potaknuo našu sugrađanku: »Naš muškarac kad uzme domestos, boji ga se uzeti jer će postati peder«, ili još jedan: »Zove te na mobitel i jebe ti mater kad ne može da nađe omekšivač« - To su samo neki od eklatantnijih primjera takvog seksizma.

S obzirom na to da su i glumica Poznanović i režiser Ljubenović iz Srbije, njihove perspektive su oblikovane iskustvima iz sredina u kojima je položaj žena puno drukčiji no u Istri (što imamo prilike vidjeti i u medijima). Prateći političku scenu i povijest Srbije, možemo zaključiti da su ljudi često konzervativniji, a prisutna je i određena »zatucanost«. Sama je komičarka u više navrata komentirala kako je ova komedija njezina realna priča, u kojoj ona ništa ne glumi već na komičan način predstavlja, svoju percipiranu realnost, a nastupanjima je shvatila kako zapravo nasmijava publiku žena koje s njom dijele iskustva koja tematizira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater