"CHAOS" I "ORDER"

Premijerno predstavljanje izložbe Manuela Baldassarea u dva istarska grada

| Autor: Mihael Stojanović


Manuel Baldassare, predstavio je svoja djela istarskoj publici kroz dvije izložbe, "Chaos" i "Order". Prva izložba "Chaos" otvorena je u pulskoj galeriji Hermana, a druga, "Order" u vodnjanskom El Magazeinu s ciljem pružanja posjetiteljima priliku da uživaju u dinamičnim slikarskim radovima.

Dinamičke kompozicije

Baldassare je talijanski likovni umjetnik s dugogodišnjim iskustvom u Francuskoj, prepoznatljiv po intenzivnim bojama i dinamičkim kompozicijama.
- U njima se trenuci gomilaju, eksplodiraju i završavaju tvoreći kompleksne sklopove, a njegovi radovi oživljavaju fantastične i labirintske krajolike koji izazivaju dezorijentaciju, kazao je Vedran Šilipetar, voditelj galerije Hermana.

Tijekom svoje karijere, Baldassare je izlagao u Parizu, Veneciji, Veroni, Ljubljani, Thessalonikiju, Pordenoneu, Zürichu te »preko bare« u New Yorku, čime je stekao međunarodno priznanje za svoj likovni izričaj.

Poznata lica, milansko-pulski umjetnici, Gualtiero i Simone Mocenni, nazočili su izložbi kako bi iskazali podršku te su razgovarali s umjetnikom o djelima.

- Talijanskog sam podrijetla, ali već 15 godina živim u Parizu, započinje Baldassare, koji kaže kako ima dva ateljea u Parizu te se umjetnošću bavi već 26 godina.

- Sudjelovao sam na Venecijanskom bijenalu 2013. godine, na koji sam bio pozvan s instalacijom o reanimaciji umjetnosti, kazao je Baldassare. Govoreći o izložbi u Istri, objašnjava:

- Dijelim je na dva dijela; izložba u Puli fokusira se na digitalno slikarstvo i kolaž. Dio procesa se izvodi analogno, režući slike ručno, a zatim se skeniraju u visokoj kvaliteti kako bi se kasnije obradile u softveru, za koji kaže da nije vrlo često korišteni Adobe Photoshop.

Davanje naznaka

Za kraj zanimljivi, talijansko-francuski umjetnik rekao je kako u svom stvaralaštvu voli davati naznake, no posjetitelji sami moraju odlučiti što vide u njegovim djelima.

- Nekada mi za završetak djela treba deset godina, dok ponekad završim za tri sata, komentirao je vrijeme potrebno za realizaciju djela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter