na razpotju

Kranjski umjetnici izlažu u HDLU-u Istre: Umjetnici su u jedinstvenoj poziciji da zabilježe i interpretiraju raspoloženje svijeta oko sebe

| Autor: Nina Petrović
Šestoro od dvanaest umjetnika iz Kranja došli su na otvorenje (Snimila Annamaria Vidović)

Šestoro od dvanaest umjetnika iz Kranja došli su na otvorenje (Snimila Annamaria Vidović)


 U galeriji HDLU-a Istre otvorena je izložba pod nazivom "Na razpotju/Na raskrižju". Riječ je o gostovanju slovenskih autora članova Likovnog društva Kranju u sklopu projekta HDLU-a Istre "Međunarodna suradnja sa Slovenijom".

Duboke poruke

Članovi i članice Likovnog društva Kranj koji sudjeluju na ovogodišnjoj razmjeni su: Bagrat Arazyan, Brut Camiollus, Andreja Eržen, Boge Dimovski, Domen Dimovski, Nataša Druškovič, Irena Gayatri Horvat, Lojze Kalinšek, Peter Marolt, Mihael Peričić, Jana Seliškar i Meta Šolar. Neke od zastupljenih tehnika su: miješana tehnika na platnu, digitalni kolaž, ulje na platnu i digitalna grafika.

Izložbu je svečano pred zainteresiranom publikom otvorila i glavna kustosica iste – Martina Marenčić.

- U nervoznom svitanju 2024. godine, svijet je pomalo poput platna prošaranog nijansama neizvjesnosti. Sama priroda umjetnosti – refleksivna, ekspresivna i često sa dubokom porukom – znači da su umjetnici u jedinstvenoj poziciji da zabilježe i interpretiraju raspoloženje svijeta oko sebe. Ekonomski padovi, intenziviranje političkih sukoba i klimatske promjene stvaraju pozadinu koja je jednako kaotična koliko i nepredvidljiva, smatra Marenčić.

Naglasila je, nadalje kako za umjetnike to nisu samo novinski naslovi, oni su sirovina za rad.

- Kao umjetnici, imamo dvostruki izazov: prevladati osobne neizvjesnosti o budućnosti – brige oko financiranja, recepcije publike ili održivosti vlastite prakse – dok se u isto vrijeme osjećamo obavezni komentirati šira društvena pitanja. Osim toga, digitalno doba donosi nemilosrdan protok informacija koji može povećati osjećaj tjeskobe.

Svako upozorenje ispunjeno je narativom svijeta na rubu, a za umjetnike koji upijaju i reinterpretiraju te signale, to je prilika da ovu kolektivnu nelagodu kanaliziraju u svoje kreacije i društvu ponude ogledalo, upozorenje ili čak oblik utjehe. Umjetnost postaje sredstvo ne samo za izražavanje nelagode, već i za njeno razumijevanje, potencijalno pomažući stvaraocu i publici da se snađu u ovim turbulentnim vremenima.

Danas imamo priliku da podijelimo kolektivno nelagodno stanje i usmjerimo ga u umjetnička djela koja služe kao ogledalo, upozorenje i li čak oblik utjehe, kaže Marenčić te dodala da kroz umjetnost "možemo razumjeti svoju nelagodu i potencijalno pomoći sebi i publici u navigaciji kroz turbulentno vrijeme".

Izazov za budućnost

- Ovdje, pred sobom, vidimo različite interpretacije ovih izazova, te kako ih umjetnici pretvaraju u nešto lijepo i značajno. Neka nam ova izložba ponudi uvid u trenutna umjetnička istraživanja i eksperimentiranja te nas inspirira za buduće stvaranje!, poručila je kustosica.

Projekt podržavaju Upravni odjel za kulturu grada Pule, Upravni odjel za kulturu Istarske županije, Turistička zajednica grada Pule i Ministarstvo kulture i medija RH.

Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja, a ulaz je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter