Gradska galerija Labin

FOTO / Instalacija "Habitat" Ide Blažičko

| Autor: Branko Biočić
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


Gradska galerija Labin uprizorila je sinoć ambijentalnu instalaciju Habitat kiparice Ide Blažičko u kustostvu Feđe Gavrilovića, voditelja Galerije Forum iz Zagreba. Izložbu je otvorenom proglasio Borjan Batagelj, pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Kako je na svečanom otvaranju istaknula ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica u čijem sastavu djeluje labinska Gradska galerija, suradnja s Galerijom Forum predstavlja jednu od niza najavljenih institucionalnih suradnji kolaboracija predviđenih u ovoj godini, ujedno srebrnoj za Gradsku galeriju Labin, koja obilježava dvadeset pet godina djelovanja. Posjetitelje je pozdravila i Stephanie Peršić, voditeljica Gradske Galerije Labin koja je najavila da je tijekom lipnja predviđeno i uzvratno gostovanje Gradske galerije Labin u Zagrebu u prostoru Galerije Forum izložbom Percepcije, upravo izlaganom u riječkoj Galeriji Kortil. Galerija Forum predstavila je izložbu Ide Blažičko, koja je u tamošnjem prostoru izlagala 2018. godine radom naziva Ikaros. Ambijentalna kiparska instalacija Ide Blažičko satkana od tekstilnih materijala odražava sveprisutnu autoričinu tematiku istraživanja i promišljanja o okolišu i bićima koja ga nastanjuju. Habitat izveden u Gradskoj galeriji Labin primarno se referira na jednosmjeran odnos ljudskog djelovanja na prirodu i posljedičnim odražavanjem na ekosustav. Vizualna instalacija upotpunjena je zvučnom kompilacijom Alexa Brajkovića koja uključuje glasanja životinja na popisu ugroženih vrsta u Republici Hrvatskoj.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Kustos izložbe Feđa Gavrilović govorio je o autorici i njezinom stvaralaštvu:

- Ida Blažičko naša je jedinstvena kiparica koju pratim jako dugo. Imala je izložbu u galeriji Forum i još niz prostornih instalacija. Ona koristi tekstil da bi njime oblikovala i obogatila prostor, njezino stvaralaštvo kao forme prilagođavaju se kontekstima u kojima ih autorica izlaže. One se mogu nalaziti u otvorenim javnim prostorima, poput parkova ili ulica, kao i u galerijama i muzejima. To prilagođavanje neposrednom prostornom kontekstu čini ih sličnima živom svijetu. One se mogu lako ugnijezditi u novo obitavalište, ali i svojom prisutnošću osmišljavati njegov kontekst. To je dinamika slična dinamici suživota različitih organizama na nekom mjestu. Stalno promjenjiva, ali ipak postojana ravnoteža u kojoj opstoji neka cjelina koja se, poput ove instalacije, zove habitat. To je nekada 60-ih, 70-ih i 80-ih radila Jagoda Buić, a sada u novoj generaciji svojom kreativnošću i biomorfnim oblicima ističe se Ida Blažičko, rekao je Gavrilović.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Autorica Ida Blažičko o svojoj je izložbi i radu rekla:

-Labin i njegov stari grad su prekrasni, pravo mi je zadovoljstvo izlagati ovdje. Moj rad habitat je napravljen od tkanine i glavni moment je ta ambijentalnost postignuta s prozirnošću, mekoćom i lakoćom ali i svjetlosnim efektima te zvučnom kulisom koju je radio multimedijalni umjetnik Alex Brajković gdje možemo čuti vrste s crvenog popisa ugroženih životinja u Hrvatskoj. Tu su neke stvarno iznenađujuće životinje poput obične vjeverice i kosa. Mi ih svakodnevno vidimo, ali ne znamo da su to ugrožene i zaštićene životinje. Sve radim sama, najprije osmislim, napravim skicu, crtež koji je broj jedan u umjetnosti a zatim sama i šivam. Ovu instalaciju radila sam nekoliko mjeseci i potrošila oko 300 metra tkanine. Radim i puno veće instalacije gdje potrošim i tisuće metara tkanine, svaka je posebna, rekla je Blažičko te istaknula da habitat znači naše okruženje te biti svjesni svih vrsta koje su oko nas ali i cijeniti naš dom, ekologiju i svega što nas okružuje.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Ostatak večeri nakon službenog otvorenja pratila je zvučna kulisa glazbenika Andree Pongraca iz Pule na handpanu, jedinstvenom glazbalu podrijetlom iz Grčke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini