Elegancija i decentnost u slikama metalnog sjaja

FOTOGALERIJA / U Studentskom centru Pula otvorena izložba Dejane Gott

| Autor: Mladen Radić


U galeriji Studentskog centra Pula preksinoć je otvorena izložba Dejane Gott »Odsjaji«. Ovo je već 20. izložba u ovom prostoru otvorenom prije šest godina što je ponosno napomenula ravnateljica Studentskog centra Sanda Rojnić-Sinković.

- Svi znate da je ovaj prostor mali, što uvijek volimo naglasiti, ali znamo s obzirom na broj posjetitelja koliko je on zato velik i posjećen. Dnevno ovuda prođe i po nekoliko stotina mladih i profesora prolazi koji pogledaju i komentiraju, rekla je voditeljica. Podsjetila je da su kroz šest godina predstavili uglavnom mlade umjetnike koji su održali prvu izložbu kao i već eminentne umjetnike.

Tako je i preksinoć Dejana Gott predstavila svojih pet radova nastalih u tehnici akrila, otvorivši svoju prvu izložbu nakon 25 godina. O tome je nekoliko rečenica rekla moderatorica, profesorica Sanja Simeunović-Bajec objasnivši da je Gott akademska slikarica koja je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu i 2010. godine se doselila u Istru te otada radi u Školi primijenjenih likovnih umjetnosti i dizajna u Puli, na tekstilnom odjelu. Ima i svoj atelje u Istri u kojem radi i stvara.

- Dugo pratim njenu stranicu i bilo je tu puno različitih ciklusa. Ovaj ciklus je nastajao od 2020. godine do danas, a ovo je njeno prvo predstavljanje u Puli, ali nakon dugo vremena, kaže Simeunović-Bajec, jer je umjetnica osjetila potrebu dobiti komentare i čuti kako drugi doživljavaju njen rad. »Ovi sedefasti i sjajni tonovi koje često koristimo i za dekoraciju, pa mogu reći da je autorica uspjela stvarno dobiti eleganciju i decentnost u radovima i da nema nigdje nikakvog kiča«, dodala je Simeunović-Bajec koja je dio organizacijskog tima u kojem je i Denis Sardoz, koji su punih šest godina brine o vizualnom identitetu.

Gott nije skrivala uzbuđenje te se zahvalila Studentskom centru i njegovoj ravnateljici te moderatorici koja je i njena draga kolegica i koja joj je bila podrška za vrijeme pripreme izložbe, a zahvalila se i svojim učenicima koji su došli.

- U katalogu sam napisala svoj neki osvrt na slike, a zapravo tema je bila sama tehnika i to je bio prvi poticaj, kaže Gott čije se slike mijenjaju kako se miču oni koji ih gledaju.

Od pet slika većeg formata jedna je manja i s njom je Gott započela ovaj ciklus te je kasnije dopunjavala, dodajući neke elemente stripa budući da sama voli strip. Tako da je ta slika, kako kaže, početak i kraj, neka baza izložbe. Ovo je na neki način nadogradnja njenog stila, iako je, kako je napisala u katalogu, bila vrlo oprezna jer joj tehnika bila najvažnija.

- To je istraživanje tog metalnog sjaja, koji se inače u klasičnom slikarstvu tumači kao kič, kao skliznuće u nešto frivolno, u nešto površno itd. A zapravo u akrilik tehnici postoji metalna boja, s metalnim sjajem, a u ulju ne postoji, to je bio poticaj da započnem te slike takve kakve jesu, kaže Gott.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater